Ugljanin piše Vučiću, EU, SAD : Tražimo ista prava kao i za Srbe na Kosovu

NOVI PAZAR-PRIŠTINA

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka u Srbiji Sulejman Ugljanin uputio je pismo Beogradu, Evropskoj uniji i SAD u kome je komentarisao evropski predlog sporazuma Kosova i Srbije i pomenuo posledice ako Srbija ne prihvata poseban status Bošnjaka u Srbiji.

On je posebno pismo „rešavanje statusa Bošnjaka u Srbiji“ uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, visokom predstavniku EU Žozepu Borelu, specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, kao i izaslanicima SAD, Gabrijelu Eskobaru, prenosi Gazeta Express.

„Gospodine predsedniče, dozvolite mi da iznesem naš stav po ovom pitanju, koji bi vam mogao dobro poslužiti kada budete doneli konačnu odluku. Posledice sa kojima se Srbija može suočiti zbog odbijanja ovog sporazuma i koje možemo čuti od vas, kao što su prekid pregovora za članstvo Srbije u EU, prekid i povlačenje investicija i ukidanje vizne liberalizacije, velike su za Bošnjake i nose sa sobom neizvesnost i nestabilnost“, napisao je Ugljanin. Istovremeno, on poručuje srpskom predsedniku da Bošnjaci u Srbiji nisu zadovoljni svojim položajem i tretmanom.

Tražimo od vas da garantujete jednaka prava Bošnjacima u Srbiji u nastavku dijaloga i sprovođenju sporazuma po modelu koji se traži za srpsku zajednicu na Kosovu“, napisao je Ugljanin. Ugljanin je nedavno posetio Kosovo gde se, zajedno sa drugim predstavnicima bosanske i albanske zajednice u Srbiji, sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Kako je saopšteno iz kabineta premijera, sa Kurtijem su razgovarali o evropskom predlogu i problemima sa kojima se suočavaju. Trojica poslanika Skupštine Srbije koji prihvataju nezavisno Kosovo Enis Imamović, Selma Kučević i albanski poslanik Šaip Kamberi, zajedno sa Ugljanijem, tada su istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte. Kurtijev kabinet saopštio je da je ova delegacija zatražila reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo. „Složili su se da za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici“, navodi se u saopštenju kabineta premijera Kosova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare