Udruženje za pomoć mentalno obolelim osobama obeležilo 56.rođendan

NIŠ

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „MI“ je obeležilo 56 godina rada i postojanja, a članovi su se ovim povodom okupili posle pauze od tri godine zbog pandemije. Svoj rad ovo Udruženje nastavlja u skromnim uslovima, a uspelo je i da se održi kada mu je zapretilo gašanje. Njegovi osnivači Lela i Jovan Stojanović nisu mogli više da se angažuju oko rada Udruženja zbog godina, ali je rešenje pronađano u novom „rukovodstvu“, pa su angažovanje u radu udruženja na sebe preuzeli Maja i Zoran Zdravković čija je ćerka dugogodišnji član ovog Uduženja. Udruženje je godišnjicu rada proslavilo sa puno ponosa zbog svega što su uradili za svakog člana i nadaju se da će rad nastaviti sa istim uspehom kao i do sada.

                          Povodom 10. oktobra Svetskog dana mentalnog zdravlja, Udruženje za pomoć MI svake godine ukazuje na probleme sa kojima se osobe sa mentalnim hendikepom svakodnevno suočavaju, kao i na to da uz adekvatnu pomoć Grada i države, svaka osoba može da bude aktivan i koristan član društva.

                    „Nekoliko stotina osoba svakodnevno učestvuje u različitim aktivnostima udruženja, dok se neke aktivnosti koje se odnose na generalno unapređenje položaja osoba sa mentalnim invaliditetom odnose na još više od hiljadu osoba iz navedene grupacije“, kaže Zoran  Zdravković.

                      Mnogim članovima Udruženje je praktično drugi dom, a nagažovanje u mnogobrojnim aktivnostima primereno je njihovom zdravstvenom stanju.

                     „ Našoj porodici je ovo udruženje drugi dom jer to je jedini kutak gde možemo da uključimo naše najdraže u aktivnosti. Najmlađi člna ima 15 a najstariji 48 godina“, kaže Maja i dodaje da su se prihvatili teške uloge da nastave da vode udruženje ali da nisu imali srca da se ono ugasi jer se članstvu nanela velika šteta.

                      Dragan Petković je jedan od Nišlija koji za sebe kaže da je „prijatelj Udruženja“ i redovno već dve decenije učestvuje u druženjima i aktivnostima.                         „Voleli bih kada bi više naših sugrađana posvetili malo svog vremena ovim osobama. Korist bi bila obostrana jer bi shvatili da postoji jedna nova dimenzija života jer ljubav koju mogu da dobiju nemerljiva. Postali bi osetljivi za njihove potrebe a to je ono što nam je kao društvu potrebno“, kaže Petković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare