Socijalno ugroženi građani i u narednom periodu mogu da očekuju pomoć od grada

NIŠ

Grad Niš brine o najugroženijim građanima korz različite vidove pomoći. Za jednokratne novčane pomoći prethodne godine iz budžeta je izdvojeno 40 miliona dinara. Za mesec dana će socijalno ugroženi građani dobiti uvećane jednokratne pomoći od grada ,ali da će iznos koji će dobiti zavisiti od slučaja do slučaja.

  „Na nivou grada doneta je odluka da uvećanom jednokratnom novčanom pomići , prema evidenciji Centra za socijalni rad, u narednih mesec dana pomognemo najugroženijim građanima. Podaci o broju sugrađana kojima je potrebna ova vrsta pomoći se menjaju iz meseca u mesec. Sada je period u godini kada oni obnavljaju svoju dokumentaciju. Centar za socijalni rad devet meseci u kontinuitetu pruža finansijsku pomoć najugroženijim sugrađanima, a onda se obnavlja dokumentacija. Neki od njih nisu više u statusu socijalno ugroženih lica, neki su otišli iz našeg grada, tako da se sada pravi presek i već narednog meseca imaćemo tačne podatke o broju korisnika socijalne pomoći“, kaže Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša.

   Prema njenim rečima visina jednokratne novčane pomoći zavisi od slučaja do slučaja.

   „Nekome je potrebno, možda, dati pet hiljada dinara, ali je drugome potrebno malo više. Drugo, mi smo negde prepoznali i potrebu da pomognemo našim sugrađanima kada je u pitanju samostanovanje. Imali smo par slučajeva gde smo preko Centra za socijalni rad pomogli da se objekti u kojima naši sugrađani žive učine uslovnim za njihov život“, ističe Dušica Davidović.

    Grad odvaja sredstva i za rad Narodne kuhinje.

      „Do kraja godine Grad će neke porodice obuhvatiti i ovom uslugom, a preko Gradskog Crvenog krsta  paketima sa osnovnim životnim namirnicama pomažemo najugroženije sugrađane u vreme državnih i verskih  praznika tako da oni u kontinuitetu dobijaju ove pakete i prekida nema ni u vreme vikenda ni kada su praznici. Paketima koje dobijaju zamenjeni su topli obroci u tim danima“, objašnjava Davidović.

     Najugorženiji građani, koji tokom zime ne mogu da priušte sebi topao dom , moći će i ove godine da koriste uslugu prihvatilišta koja je besplatna za njih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare