Udruženje uranijumskih žrtava “Pljačkovica 99” tvrdi: Siniša Mitić žrtva osiromašenog uranijuma

VRANJE

 

Udruženje uranijumskih žrtava „Pljačkovica 99“  “sa  žaljenjem  saopštava  da   se  još jedan naš sugradjanin ,Siniša Mitić, nije oteo   natovskog  lanca  smrti.Njegova tragična sudbina je nesumnjiv primer  žrtve osiromašenog uranijuma  koji je udahnuo   prilikom  boravka na kontaminiranom terenu kada je kao direktor RT  Vranje obilazio porušeni relej na vrhu  Pljačkovice”, navodo ovo udruženje.

” Nastavlja se, dakle , kolo smrti u kojem su potencijalne žrtve svi žitelji ovog grada i okoline . Mi u  udruženju strahujemo od   epidemijskog talasa smrti  koji ,po  proceni našeg istaknutog onkologa dr Slobodana Čikarića, nadolazi u naredne dve godine  kada se navršava latentni period  od 2o godina nakon bombardovanja osiromašenim  uranijumom.Užas!

Iako smo energično podizali glas  koji se nije,na žalost,daleko čuo,i  dalje zahtevamo od naše države  da  u vranjskom Zdravstvenom centru opremi  savremeni dijagnostički centar  gde bi se češćoj   sistematskoj kontroli podvrgavali  svi    žitelji  Vranja i Pčinjskog okruga. To je neophodno!

Na primeru Siniše Mitića, radnika   vranjskog  Vodovoda i vranjske Elektrodistribucije , koji su  umrli,  svaki sud na svetu  bi  u jednostavnom dokaznom  postupku presudio nalogodavcima i izvršiocima  tog bezumnog čina ,ubistva sa predumišljajem, i odredio  pravičnu nakoknadu porodicama  žrtava”, tvrdi ovo udruženje koje ” bezpogovorno podržava   niškog advokata Srdjana Aleksića  i državne institucije Srbije  da se podnesu tužbe protiv država- članica NATO pakta koje su  1999.godine učestvovale u   divljačkom bombardovanju naše zemlje”.

” Udruženje će takodje uporno tragati za odgovorom na pitanje  zbog čega su NATO  bombarderi taj smrtonosni radioaktivni otpad   izbacili u Vranje. To,zasigurno, nisu uradili  iz obesti i bahatosti ! U ovom trenutku, medjutim, možemo jedino da podjemo  od naučnih stavova našeg istaknutog geostratega prof.dr Milomira Stepića da je Vranje  u samom centru  jezgra Balkana  koji, po Jovanu Cvijiću, čini četvorougao : Sofija ,Niš, Kosovska  Mitrovica, Skoplje. Zlo koje će se iz centra jezgra širiti na sve strane samo je način najlakšeg ulinjavanja  NATO   pakta u  srce  Balkana. Logičnom  se  čini  i da je preševska bifurkacija – vododelnica koja slivove rečnih tokova sa ovog područja šalje u tri mora takodje bila presudna za NATO  stratege. Dakle, zatvoriti lanac smrti za „ vjeki  vjekov“.

Udruženje, najzad, neće odustati  od  namere da  u  blizini mesta zločina,na Pržaru podigne spomenik bezumlju  gde će  se  naći i avetni likovi  Klintona, Olbrajtove, Blera, Klarka, Solane… koji će upozoravati svet da se ovakvo zlo nikada i nigde više ne ponovi”, navodi se u saopštenju.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare