Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije poziva roditelje iskoriste zakonsko pravo na sezonsku vakcinaciju

LESKOVAC-BEOGRAD

Povodom 17. novembra, svetskog Dana prevremeno rođene dece, koji će ove godine biti obeležen u skladu sa merama za sprečavanje širenja korona virusa, Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali Div” poziva roditelje da i u novonastalim okolnostima pandemije COVID -19, iskoriste zakonsko pravo na pasivnu imunizaciju, tj. sezonsku vakcinaciju, dece protiv infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom, koje su tokom kasne jeseni i zimskog perioda veoma prisutne na našem podneblju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u 2017. godini 33 miliona ozbiljnih respiratornih infekcija u svetu bilo je uzrokovano RSV virusom. Zbog respiratornih infekcija izazvanih RSV-om te godine je hospitalizovano oko 3 milona dece mlađe od 5 godina, dok je čak 60 hiljada imalo smrtni ishod. Polovina pomenutih slučajeva zabeležena je kod dece mlađe od 6 meseci.

Kod prevremeno rođene dece, bolest izazvana RSV-om može dovesti do težih  komplikacija, koje nažalost mogu biti i opasne po život. Najteže posledice RSV infekcije sreću se kod beba do šest meseci, a kod prevremeno rođene dece postoji poseban rizik od komplikacija i smrtnog ishoda usled infekcije. Udruženje ’’Mali div’’ zato poziva roditelje da tokom takozvane virusne sezone, zaštite svoju decu, a za detaljnije informacije konsultuju izabrane pedijatre.

Pasivna imunizacija se sprovodi najčešće od oktobra do februara, davanjem jedne mesečne doze, a najviše do pet doza, tokom trajanja sezone. Osim u slučajevima prevremeno rođene dece, uz određenu zakonski propisanu proceduru, može se primeniti i kod dece do dve godine koja nisu prevremeno rođena, ali su u određenom riziku zbog hroničnih oboljenja i oslabljenog imuniteta.

U svetu se pre vremena godišnje rodi više od 15 miliona dece, a u Srbiji oko 4.000, tj 11 beba svakoga dana. 17. novembar -Dan prevremeno rođene dece obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme sa kojima se, tom prilikom, suočavaju roditelji i bebe, ali i kako bi se svakim danom što više ulagalo u opremanje neonatoloških odeljenja, na kojima bebe rođene pre termina provode prve mesece života. U redovnim okolnostima Dan prevremeno rođene dece obeleževa se ljubičastom bojom kojom su obasjane javne ustanove i spomenici, kako bi se pružila podrška  malim divovima i njihovim roditeljima.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare