Udruženje Makedonaca u Nišu proslavilo Ilinden

NIŠ

U susret nacionalnom prazniku Makedonije  Ilinden, Udruženje Makedonaca „ Vardar“ iz Niša priredio je danas u prostorijama gradske optine Medijana prijem i organizovao prigodnu svečanost.

Nacionalni praznik Republike Makedonije Ilinden, koji se obeležava sutra 2. avgusta, je najveći makedonski praznik i proslavlja se od Ilindenskog ustanka 1903. Godine.Uz ovaj datum , kada se obeležava već 115 godina Makedonija  proslavlja još jedan značajan  praznik iz svoje istorije – 74 godine od prvog zasedanja Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM).

 Udruženje Makedonaca „Vardar iz Niša tradicionalno ovaj praznik obeležava organizovanjem prijema za predstavnike lokalne samouprave, sunarodnike, članove Udruženja.

„Ni ove godine nismo izneverili tradiciju . Uz podršku gradske opštine Medijana koja nam je ustupila salu organizovali smo ovaj prijem .

Za ovu priliku Udruženje “Vardar” je pozvao predstavnike Nacionalnog saveta Makedonaca, lokalne samouprave, ustanova i institucija kulture grada Niša, udruženja sa kojima sarađuju , rekao je  Blage Petruševski, predsednik Udruženja Makedonaca “Vardar” u Nišu.

Na prijemu su uručena priznanja pojedincima iz Udruženja, i onima koji su aktivno pratili i pružali podršku  radu Udruženja.

“Ove godine centralna proslava biće održana sutra u mestu Jabuka kod Pančeva. Ovu proslavu  organizuje Nacionalni savet Makedonaca sa Udruženjem Makedonaca “Ilinden” iz Jabuke. Naše Udruženje će imati svoju delegaciju na centralnoj proslavi, a učestvovaćemo i u tradicionalnom takmičenju u pripremanju specijaliteta “tavče-gravče”. Ekipa je tročlana i uveliko se priprema za takmičenje jer želim da se pokažemo u najboljem svetlu. Na prethodnim takmičenjima osvajali smo prvo, drugo i treće mesto. Nadamo se nekoj od nagrada i ove godine Na centralnu proslavu će doći članovi predstavnici svih udruženja Makedonaca od Vranja do Subotice. Želimo da zajedno proslavimo ovaj naš najveći praznik“, dodaje Petuševski

Ovom prilikom će se održati i sednica Nacionalnog saveta Makedonaca .

Udruženje Makedonaca “Vardar” u Nišu 20.decembra navršava 16 godina od osnivanja.  “ Udruženje smo osnovali sa ciljem da sačuvamo nacionalni identitet,  makedonske običaje i tradiciju i pored toga što živimo van Makedonije”, kaže Petruševski.

U oblasti humanitarnog angažovanja Udruženje je učestvovalo u nekoliko važnih akcija, a kada se radi o kulturi organizovali su pesničke večeri kao i tradicionalno Makedonsko veče koje je izuzetno posećeno.

Prema popisu iz 2011.godine u Nišu živi 827 građana koji su se izjasnili kao Makedonci. Nezvanično, kako kaže Petruševski broj Makedonaca koji žive u Nišu je daleko veći i kreće se od šest do osam hiljada.  Pristupnicu Udruženju podnelo je  380 članova, a od ovog broja aktivno u Udruženju je oko  60 članova. Ovo je bila prilika da se pozovu svi Makedonci koji žive u Nišu da se priključe Udruženju. Oni učestvuju na svim aktivnostima Udruženja. Aktivnosti udruženja “Vardar” tokom godine su stalne i u različitim oblastima – kulture, obrazovanja, informisanja, obeležavanje značajnih datuma i humanitarnim aktivnostima.

“Udruženje Vardar uzima učešće u  obeležavanju važnih datuma i na određeni način ih proslavljamo. Za nas je vrlo značajan sutrašnji , 2. Avgust , Ilinden. Jedan od najznačajnijih datuma koji obeležavamo je i Dan državnosti Republike Makedonije 8.septembra. Tog dana  organizujemo tradicionalnu manifestaciju Dani makedonske kulture. Imamo nameru da u kalendar važnih datuma uvrstimo 11 oktobar,  Dana ustanka u Makedoniji” kaže Petruševski. Ove godine smo obeležili 8. Mart i Dan Svetog Ćirila i Metodija, 24. Maj.  Učestvovali smo i na manifestaciji koja je posvećena žrtvama NATO bombardovanja u Nišu, 7. Maj kao i Dan pobede nad fašizmom 9. Maj.

Udruženje Makedonaca  “ Vardar” iz Niša proglašeno za najbolje udruženje u Srbiji i nagrađeno priznanjem Sveti Kliment Ohridski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare