Udruženje “I ja se pitam” povodom zakonske obaveze grada da organizuje javnu raspravu

LESKOVAC

            Udruženje građana „I Ja se Pitam“ poziva gradsku vlast da se izjasni, na koji način planira da organizuje javnu raspravu o budžetu. Podsećamo da je statutom grada I zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno da javna rasprava traje najmanje 20 dana, a da još uvek nema najave na koji način i gde kao Građani ili organizacije možemo da učestvujemo u njoj, saopšteno je danas.

“Kao zainteresovani građani tražimo od vlasti da javno objavi predlog budžeta za 2022. godinu i jasno predstavi prihodne stavke, kao i projekte koji su planirani za narednu godinu u njemu.

Očekujemo  da Građani koji plaćaju organe  i funkcionere vlasti imaju uvid u to šta se planira, kao i I da se omogući kritička rasprava o planiranom načinu trošenja javnih sredstava za narednu godinu.

Podsećamo gradsku vlast i građane da svaki zaposleni u Leskovcu, po poslednjim podacima o prosečnoj neto zaradi mesečno, u budžete republike i grada izdvaja  u proseku između 3 i 4 hiljade eura godišnje, pa stoga zahtevamo da budžet prođe javnu ocenu i da služi interesima svih građana, a ne pojedinaca ili pojedinih političkih partija.

Takođe tražimo od grada da se izjasni o konsultativnim sastancima sa građanima u naseljenim mestima u kojima žive i na koji način su određivani prioriteti za finasiranje u narednom periodu i da li je iko pitao građane, da li je recimo novi gradski stadion potrebniji od dotrajalih vodovodnih mreža i sistema, kanalizacionih mreža, normalnih ulica, trajnog uređenja divljih i deponija koje su promenile svoju namenu, dostupan javni saobraćaj koji bi rešio parkiranje u gradu. Da li je stadion potrebniji dok se u nekim školama smrzavaju, ili kao što je to primer u školi za specijalne potrebe, da stolarija koja je dotrajala nije promenjena od 1980 godine?

Ako se gradska uprava deklariše u uputstvu za pripremu budžeta za 2022 godinu da će voditi brigu o zelenim površinama, parkovima i objektima za rekreaciju, zbog čega su smanjene površine pod zelenilom na prostoru gradskog trga u izgradnji, iako je rečeno da se te površine neće smanjivati?

Kao udruženje sastavljeno od zainteresovanih građana da se sistem odlučivanja na teritoriji grada promeni u korist ljudi koji na toj teritoriji žive, zahtevamo da se planiranje godišnjih i višegodišnjih aktivnosti gradske uprave radi transparentno i u skladu sa problemima, potrebama i učešćem svih žitelja. Na taj način bi se izbegle sumnje u političko/partijsko trošenje novca iz budžeta, a u koji svi uplaćujemo, a gradska vlast bi počela da služi građanima, a ne da vlada istima i određuje prioritete koji nemaju veze sa realnošću”, navodi se u saopštenju Udruženja “I Ja se Pitam”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare