Udruženje “I ja se pitam”: Neću Slavlje već Za Našu Decu zdravlje

LESKOVAC

Udruženje građana „ I ja se pitam“ u svom saopštenju za javnost postavlja nekoliko pitanja za gradsku vladu i gradonačelnika na njenom čelu, a pre svega da li je za praznično ukrašavanje Leskovca u predlogu rebalansa budžeta za tekuću 2020.godinu predloženo izdvajanje od 4.177.000,oo dinara.

Pre svega, da li se definitivno zna koliko će novca iz budžeta grada odnosno građana, biti utrošeno za novogodišnje dekorisanje i da li je bez obzira na činjenicu da nam treba malo radosti i optimizma u trenutnom stanju sveopšte zebnje i zbunjenosti oko virusa, vakcina, zabrane kretanja, distanciranja, mudro trošenje novca na ovakav način?

Zar se nije gradska vlast u ime svih nas, mogla opredeliti za jednu divnu inicijativu a to je preusmeravanje sredstava, ili dela sredstava po ovom kontu za račun teško bolesne dece iz Jablaničkog okruga? Ako je ovo moguće u Vršcu, Vranju, Požegi, Novom Pazaru, ZAŠTO se Leskovac NIJE priključio humanitarnoj inicijativi „Neću slavlje već za decu zdravlje“?  

Novo pitanje je, da li je mogao i Leskovac da se priključi?

Ako se na ovakva pitanja odgovara sa „nije, jer nije moguće, za to postoje davanja preko određenih institucija“, predlažemo da se konsultuje budžetsko računovodstvo!

Namenska sredstva sa pozicije gde toliki novac nije potreban se mogu opredeliti, odnosno preusmeriti, za humanitarne svrhe. Obrazloženje da se revizorskom kontrolom može utvrditi da su nenamenski potrošena sredstva, za nas nije opravdanje, jer verujemo da je to moguće rebalansom budžeta, odnosno izmenom odluke o odluci o budžetu grada, i na taj način napravi put preusmeravanju sredstava.

Ova pitanja su isključivo želja da se ove godine svi malo žrtvujemo zbog bolesne dece i njihovih roditelja koji imaju samo jednu novogodišnju želju a to je život i ozdravljenje. Razlog više da se na ovoj inicijativi insistira jeste i činjenica da Fond za retke bolesti Republike Srbije nema tačne statističke podatke o broju obolelih sa teritorije Jablaničkog okruga, dok su sa druge strane apeli za pomoć svakodnevni.  

Predlažemo da se formira odbor pri lokalnoj samoupravi za kontakte sa porodicama dece kojima je neophodno lečenje u inostranstvu i na taj način ova inicijativa bude pokrenuta na radost građana Leskovca. Bez vatrometa i muzičkih zvezda, a za pomoć bolesnoj deci, niko gradu to ne bi zamerio a solidarnost je potrebnija nego ikad. Predlažemo da se na sajtu grada objavi i anketa da li su građani ZA ili PROTIV ovakvog predloga. 

U nadi da će grad Leskovac uvideti potrebu i naći način da realizuje ovaj predlog, spremni smo da ovoj 2020-oj, kažemo zbogom. Nova 2021. će svakako doći, a najbolje da u nju uđemo sa mnogo više nade i načina da pomognemo onima  kojima je pomoć neophodna”, navodi se u saopštenju   Udruženja„ I ja Se Pitam“.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Humanisti do .....
Humanisti do .....
3 godine pre

Aman bre clanovi udruzenja, samo dajte podatak koliko ste za zivota izdvojili u humanitarne svrhe, pojedinacno Bata, Ana Volf… pa da vas vise ne tretiraju kao id….

Humanisti do .....
Humanisti do .....
3 godine pre

I Krcka da ukljucite u izvestaj, o davanjima u humanitarne svrhe.

Fedor
Fedor
3 godine pre

Pa i tvoj Mesko izigrava humanistu, al nikad iz svog džepa, jer su mu džepovi ušiveni, nema ih. Čekaj i oni da dođu na vlast pa da vidiš kako će da “humanišu” s parama iz bud\žeta.

Valentina
Valentina
3 godine pre

Potpuno ispravno, drugačije ne bi smelo!!!!