U Leskovcu epidemiološka situacija “vanredna”, u kovid sistemu i urologija i neurologija

LESKOVAC

U Leskovcu epidemiološka situacija “vanredna”, u kovid sistemu i urologija i radiologije, rečeno je na danas održanoj 42. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca na kome je Aleksandra Nikolić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje, podnela izveštaj o epidemiološkoj situaciji za protekle dve nedelje, odnosno od prethodne sednice i sutaciju ocenila kao vanrednu.

„U posmatranom periodu od 30. novembra do 14. decembra registrovano je 1155 slučajeva što čini 35,29% od ukupnog broja obolelih od početka epidemije zarazne bolesti Kovid-19 na teritoriji Leskovca. Zbog naglog priliva velikog broja pacijenata na bolničko lečenje, prošireni su kapaciteti Kovid bolnice za 44,5%. Zbog porasta broja lica za preglede u Kovid ambulanti, 4501 za prethodne dve nedelje, povećan je broj ekipa lekara i sestara u DZ Leskovac, prošireni su kapaciteti Kovid ambulante. U poslednjih 15 dana došlo do pogoršanja epidemiološke situacije na teritoriji grada Leskovca. Kako bi se sprečilo širenje virusa i zaustavio porast broja oboloelih, ponovo naglašavamo značaj poštovanja svih mera od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca, rigorozne kontrole sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa na teritoriji grada, izbegavanje okupljanja u većem broju i smanjenja kontakata na minimum, kao i nošenja zaštitnih maski, održavanje fizičke distance i redovne higijene ruku.“

Gradonačelnik Leskovca i komandant štaba Goran Cvetanović je podsetio da je pre dve nedelje proglašena vanredna situacija zbog u nameri da se građani upozore na ozbiljnost situacije i važnosti pridržavanja propisanih mera. On je rekao da je u danas stiglo 288 rezultata testiranja, tj. 159 za grad Leskovac od čega je 50 pozitivno, te da se čeka 137 rezultata.

„Iznete cifre upućuju nas na činjenicu da je svakodnevno sve više obolelih i hospitalizovanih lica, a da je to uzrokovano povećanim kontaktima krajem novembra i početkom decembra koji se vezuju za proslavu krsnih slava. Zato molim sve naše sugrađane da maksimalno smanje kontakte, da predstojeće slave obeleže u najužem krugu porodice kako ne bi sebe i druge doveli u rizik od zaražavanja. Jedino samodisciplina nas može dovesti do poboljšanja situacije koja je, ponavljam, trenutno alarmantna. Veliki problem je i činjenica da 180 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama nije u mogućnosti da radi jer inficirani ili su u izolaciji kao kontakti.“

Gradski štab za vanredne situacije grada Leskovca usvojio je preporuku Gradskoj upravi, javnim i javno komunalnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad da u planiranju organizacije rada, a u cilju smanjenja rizika širenja zaraze, poslodavci treba da imaju u vidu da su naročito ugrožena lica sa utvrđenim hroničnim oboljenjima i lica starija od 60 godina i da posebno obrate pažnju da zaštitu uživa roditelj deteta do 12 godina, a naročito ukoliko sam vrši rodtieljska prava ili je drugom roditelju ustanovljena radna obaveza. Prioritetno za navedena lica treba omogućiti rad od kuće u skladu sa planom rada koji utvrđuje poslodavac, odnosno rukovodilac.

OD POČETKA EPIDEMIJE 5.232 OSOBE OBOLELE U OKRUGU

Na teritoriji Jablaničkog okruga od početka epidemije potvrđeno je 5.232 slučaja obolelih od kovida, od čega je u Leskovcu 3.272 slučaja, Vlasotincu 1.100, Medveđi 445, Lebanu 277, Bojniku 149 i Crna Trava 7. Od početka epidemije preminulo je 63 lica na teritoriji Leskovca, a samo u prethodne dve nedelje 20, dok se za 22 smrtna ishoda sumnja da su uzrokovana ovim virusom, s obzirom da to nije potvrđeno.

Službe za urologiju i neurologiju priključene kovid sistemu, tako je sada smeštajni kapacitet kovid bolnice 235 pacijenata.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Leskovčanin
Leskovčanin
3 godine pre

U Leskovcu situacija alarmantana, gradski čelnici ništa ne preduzimaju i pored saznanja sanitarne inspekcije i gradonačelnika da
U zgradi carinske ispostave Leskovac gde rade 40 upošljenika, špeditera i carinika 3 meseci nema vode.
Šta reći, strašno i žalosno ili jednostavno NEBRIGA ODGOVORNIH.