Udruženje Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni” traži da se leskovački trg zove “Park heroja sa Paštrika”

LESKOVAC

Udruženje Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“ uputilo je inicijativu Gradu Leskovcu i gradonačelniku Goranu Cvetanoviću u kojoj predlažu da se Gardski trg preimenuje u „Park heroja sa Paštrika“. Inicijativu prenosimo u celosti:

„Poštovani,

Udruženje Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“, obraća Vam se inicijativom da se Gradski park u Leskovcu, preimenuje (ponese ime) u PARK HEROJA SA PAŠTRIKA.

Bitka na Paštriku, bila je najveća bitka tokom agresije NATO na Republiku Srbiju koja se odigrala na prostoru KiM 1999. godine, otpočela je 26. maja napadom albanskih terorista potpomognutim redovnom vojskom Albanije, NATO kopnenim i vazdušnim snagama, stranim plaćenicima. Bitka na Paštriku trajala je do 14. juna 1999. godine i odigrala se na granici SRJ i Albanije, južno od Prizrena za oko 12 km.

U dokumentima tada Treće armije Vojske Jugoslavije, ova bitka ostala je zabeležena kao najteža koju je Vojska Jugoslavije vodila u svom postojanju. Tokom bitke na Paštriku, snage odbrane raspolagale su sa oko 1 200 vojnika, dok je sa neprijateljske strane bilo oko 35 000 ljudi. Bitku na Paštriku realizovala je 549. motorizovana brigada sa delom 55. graničnog bataljona (pripadnici karaule Goržup) pridodatim i pretpočinjenim jedinicama.

Za zasluge u odbrani Srbije 549. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije 16. jula 1999. godine odlikovana je ordenom Narodnog heroja. Tokom ove bitke, poginulo 26, a ranjeno 126 pripadnika brigade a ukupno tokom 1999. godine poginulo je 90 a raljeno 300 pripadnika jedinice. Brigada se popunjavala rezervnim sastavom iz Jablaničkog okruga tako da je Leskovac i ceo Jablanički okrug sa oko 3 300 pripadnika dao značajni doprinos u odbrani Srbije tokom Nato agresije 1999. godine.

Slogan herojske 549. motorizovane brigade je: „Nema nazad, iza je Srbija“, to je komanda koju je ratni komandant brigade general Božidar Delić izdao starešini tokom bitke na Paštriku.

Po potpisivanju Kumanovskog sporazuma 549. motorizovana brigada izvršila je dislokaciju sa KiM u Leskovac, gde je bila locirana do gašenja 2007. godine. Tradiciju naše slavne brigade baštini 3. Centar za obuku koji se nalazi u Leskovcu.

Kultura sećanja je od neprocenjivog zančaja za naš narod a posebno za mlade generacije. Imajući u vidu istorijski značaj bitke na Paštriku, kao i herojski podvig koji su za odbranu države od agresora dali pripadnici Herojske 549. mtbr, time i građani Leskovca i okoline, molimo Vas da razmotrite mogućnost da Gradski park u Leskovcu ponese ime „PARK HEROJA SA PAŠTRIKA“.

Nadamo se da ćete imati razumevanja i u redovnoj proceduri usvojiti datu inicijativu na ponos svih građana Srbije, Jablaničkog okruga i Leskovca kao njegovog kulturnog centra.“

Prati
Obavesti me o
guest

24 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Cane
Cane
2 godine pre

Nazovite trg “Trg generala Ratka Mladića”.
Radite bre šta oćete, ionako ste u dilu sa Herojskim nafatiranim Vučićem.
E, …pani, moji.

Student Privatnog
Student Privatnog
2 godine pre

Kako nekome ne pade na pamet da najbitniji segment trga bude kultura, nego se odmah uhvatiste za stradanje. Koliko će ovaj trg da nas iskošta, ladno je mogao da se raspiše konkurs, pa da se otkupi jedan broj skulptura naših mlađih autora, vajara, pa zašto ne i iz okruženja i iz sveta. Jer kultura nema granica, svi znaju tu banalnu i instinitu frazu. Tako bi pomogli mladim ljudima da dođu do sredstava za život, jer, vidim, da je, između ostalog, pandemija je ostavila svoj ružan trag i na umetnicima, jer mnogi su na ivici gladi. Al, eto, šta znamo Profesor, ostali komentatori i moja malenkos’, kad su se već javili pametnjakovići iz nekog veteranskog udruženja da pomognu mrtvima.
A kulturu, ko …e.
Muka mi je što pišem ovako, za mene, banalne predloge.
Muka mi je što predlažem nešto što bi trebalo da se podrazumeva.
Muka mi je što moram da napomenem da mislim da nam trebaju skulpture, ali ne Skoplje na trgu.
Muka mi je od mnogih Leskovčana, od lokalne vlasti, od neinventivnih osoba na čelu sa Cvetanovićem.
Muka mi je jer znam da većini iz njegovog okruženja predstavlja napor da do kraja i bez tupave partijske ostrašćenosti pročitaju i shvate ovaj jednostavni komentar.
Muka mi je jer pišem spuštajući se na vrlo prizeman nivo.
Muka mi je što će me oni, kad budu čitali ovaj moj komentar, smatrati za svog neprijatelja, kao i neprijatelja svih Leskovčana, neprijatelja razvoja grada, nekoga koga treba ignorisati, jer oni sve najbolje znaju.
Muka mi je što samo jedan čovek odlučuje o izgledu i nazivu trga.
Tako da, dragi moji zemljaci, ne znam dal ću imati snage da i dalje pišem komentare na ovom portalu.
Odavno nekog nisam ništa molio, al ovaj put ću to morati.
Zamolio bih Cvetanovića da NIKAKO ne prihvati ovaj predlog.

Svetiliska
Svetiliska
2 godine pre

Student, veliko hvala na komentarisanju kod Ljilje. Ako se javе Djura, Lolica, Stara Leskovcanka, Deskonja onda je ovaj portal Premijer liga za sve ostale. Ne znam da li ima svrhe bilo sta komentarisati. Nema se, kako kazes, snage, a ni zelje, ni Teraca, da ovim gluperdama iz SNS bilo sta objasnjavas. Znas kako pise Krleza : “Ja sam kao stari pas, koji lezi na kraju sela; sve vidi i sve zna, ali ga mrzi da laje” Prolece je proslo, mi smo ostali u Srbiji, sa nadom: “I ovo ce proslost biti! I ovo ce se nekag sutra zvati.” Za sve nas koji :
“U ovom mutnom moru bluda i kala
ne trazim plena;
oh. ја sаm zeljаn zraka! I mleka!
I malo bele jutarnje rose – ostalo vam na cast! (Dusan Vasiljev: Covek peva posle rata)

Hocu, postovani Studentu Privatnog, da Ti procitam stihove velikog Brodskog:

Ne, niko neće doći

I niko neće sprečiti

I zvuk čekića

U ritam će preći večiti.

Do pobede i do slobode, hrabri ljudi.

Sada na kraju, u ove sitne sate setio sam se, pa da pitam: Djuro, molim Te da li znas sta je sa твojom кuмoм Шефтелијом. Много ме интересује, зашто се не јавља? Који је разлог?

Ако, и она, Шефтелија почне да коментарише ове Але и Акрепе из СНС, биће, вајда, неке вајде.Па, да завршим са стиховима Косте Абрашевића: “И наша освета, црвена ће бити!” Поготову, што ја не тражим милост, а неби вам га ни дао. Тачка

Svetiliska
Svetiliska
2 godine pre

U nemogucnosti da saznam, putem neposrednog razgovora, a ne znam ko su Student Privatnog i Djura, molim obojicu da me obaveste, ako znaju, gde je ШЕФТЕЛИЈА? Само знам да је просветни радник и кума Ђурина. Поред вас двојице она је била брилијантан коментатор: духовит, виспрен, начитан, образован…ма све нај, нај, нај. Молим вас.

Student Privatnog
Student Privatnog
2 godine pre
Odgovori  Svetiliska

Đuru naravno da ne poznajem, kao i Šefteliju. Sem što znam ko je Šeftelija, i znam da je dobro (ako čita ovo, zamoliću je da se ne užasava jer na usta imam rajsferšlus kada je u pitanju oktrivanje identiteta uopšte, a kamoli kad je u pitanju jagnje božje kao što je ona). Sećam se i Lolice Stare Leskovčanke, umele su da briljiraju komentarima. Dečkonja je ok, ali je znao da malo ugnjavi dugačkim komentarima.
Onoliko sam dobro kolko si dobro ti, Profo, ja, Đura i mnogi drugi neboranijske provenijencije. Ima ovde još kvalitetnih ljudi,recimo ona Osoba Koja Uvek Piše Pod Drugim Nikom jer “ne piše za slavu”. Po količini poverljivih informacija kojima raspolaže rekao bih da je naprednjačkog “podrijetla”
Dobar si citat našao za opis mog stanja: “Ja sam kao stari pas, koji lezi na kraju sela; sve vidi i sve zna, ali ga mrzi da laje”
Hvala i za Brodskog. Opasan si ti, vešto zavaravaš trag. U kabinetu će u ponedeljak tumačiti da smo pričali od domaćinske rabote, od postavljanje brodskog poda
Kako si mi ti, Profo? Slabo te nešto viđam u poslednje vreme, “retko te viđam sa devojkama”:-) Verovatno iz razloga što su nam zatvorili kafane.

Светилиска
Светилиска
2 godine pre

Студент, хвала ти пуно на овој дивној преписки. Ја не носим мобилни, немам фес. профил, нисам на инс-граму, на никаквим друштвеним мрежама нисам, гаде ми се, слабо користим и фиксни тел., а у последње време мало се мајем по чаршију. Седим, скоро сваки дан, са Југом 016 и алапачарим од политику. Имам страшни шљивовицу из 2000 г., још само 6 лит., остало смо код Југе попили, не много као пре! По кафане, које кафане у Лесковац, слабо сврћам – немам више скуга! Све помрело или немају тарја, ђанав. И оно на крају, али најболније, Чупко ми је болестан, једва се крећа. Вуче 18 г. живота, и време ради своје. И он, Чупко, се приближава, на сву моју жалост, својој Багрем Бањи. Међутим, живот тече, хвала богу, даље и још не важи она Вукова реченица: Све мање гледам жене, а све више ми поглед скреће ка грубљу. Мало Морген, Бато! Запамти, молим те, имам ф е н о м е н а л ну шљивовицу из 2000. г.!!! Па, размисли…

Student Privatnog
Student Privatnog
2 godine pre

Dvehiljaditovka? Mora da je opaka i da baca u zajebana stanja s obzirom na godinu branja i pečenja. Žao mi je što to čujem za Čupka, nisam znao da ima toliko godina i da će mu nevina duša uskoro u neku njegovu Pseću Jasnu Poljanu. Kod mene je novo da sam u najzajebanijim godinama, nit tamo, nit ovamo. Sećam da su i moji roditelji, kao i roditelji mojih vršnjaka, upravo u ovim godinama “socijalno” pucali. Prestala su odjednom sva ta druženja, velike sedeljke, o praznicima veliko društvo za ogrnomnim home-maid sklepanim stolom u dvorištu gde ih je zabavljao ujak svirajući malu akustičnu, gotovo dečju gitaru, dok su pevajli starogradske pesme.Nenajavljeni dolasci i ulasci u kuću bez zvonjenja… Tako je sada i meni, što znači da nije baš sve do “nove normalnosti”, nego je i do nas. U slobodno vreme čitam puno, mnoge knjige i ponovo, trudim se da nadoknadim nepročitano, kao da će me kad dođe vreme tamo propitivati: Šta si čito? 🙂
Reče jedan mudar čovek, parafraziraću ga: Kad dodješ tamo, neće te pitati bogzna šta, nego ono što najmanje očekuješ. Recimo – kakav si bio prema životinjama.
Ako je tako, onda ti, Profo, možeš biti spokojan.

Student Privatnog
Student Privatnog
2 godine pre

Umalo da zaboravim. Jedna loša i jedna dobra vest. Hvala na pozivu, Profo, ali u zadnje vreme sam malo olabio sa alkoholom, a znam da u dobrom društvu ne moźe “samo čašica-dve”. Dobra vest je da sam ostavio cigarete i da sam sada nepušač veċ skoro 2 godine.
Moźda nekom drugom prilikom. Živ bio!

Djura Leskovac
Djura Leskovac
2 godine pre
Odgovori  Svetiliska

Eto… odem na nekoliko dana u nekakvu prekrasnu divljinu… bez struje, bez interneta, bez korone, bez Vučića… čak ni krpelja nije bilo?! I propustim najkulturniji komentatorski matine u poslednjih par godina. Bez botova, bez mrzitelja, i bez dežurnih psovača i vređača.  

– Nadam se ipak da nije kasno da se priključim, mada bi moje neučestvovanje bilo krajnje nekulturno, jer su neka pitanja i meni upućena. 

– Profesor dobro zna koliko ga cenim. Poštovao sam ga i pre nego što je on to sam shvatio. 

– Student je nešto sasvim drugo, mada poštovanje ne izostaje. Na kraju krajeva, bilo bi glupo da smo svi isti, zar ne? Za razliku od Profesora koji je vazda bio direktan i kristalno jasan, Student je voleo i umeo da elegantno “zavuče” potkomentar, pa se posle satima pitaš, “da l’ mi “pomenu majku” il’ me pohvali? Takve komentatore i komentare, možda i ponajviše cenim. 🙂

– Da skratim priču… Postojao je nekada “davno”, na nekom mestu, komentatorski “drim tim”, sasvim slučajno sastavljen od ljudi koji su ponešto znali malo bolje od drugih, a koji svakako nisu mislili da znaju baš sve i koji nisu glumili “inženjere opšte prakse”. Uvažavali su jedni druge, bez obzira na evidentne političke, kulturne, obrazovne, socijalne… i svake druge razlike koje su vladale među njima. Mesto na kome su se pronašli, su svojim pisanjem i stavovima učinili gotovo “kultnim” u jednoj do tada prilično zabarenoj medijskoj sceni, u jednom tada (kao i sada), poluživom gradu. 

– Po prvi put se dogodilo da su komentari bili važniji, zanimljiviji, obavešteniji, i pismeniji od same vesti. Od ništa smo sasvim nesvesno napravili nešto, a to nešto je kasnije skupo prodano, a mi smo u sklopu tog biznis-paket-aranžmana izdani i razjureni kud koji. Teši me samo pomisao da nismo baš sjebani za dž, da je “mesto” dostiglo zavidno visoku cenu, i da smo za njegovu vrednost bili najzaslužniji upravo mi.

– Prilikom sledeće prodaje (o kojoj se već uveliko šuška i razmišlja!), to mesto će vredeti po lule duvana. Ovo je bio samo lepši način da kažem da je neko debelo popušio.

– A kad smo već kod pušenja, Studentu, čestitam ti od srca. Dve godine bez cigareta je zavidan uspeh, mada kao bivši, znam da ih još uvek sanjaš. Tek kada ti se bude gadio poljubac sa prelepom ženom koja ih konzumira, bićeš potpuno izlečen. Zato izdrži i drži se dama koje nemaju žute prste. 🙂

– Što se trga tiče, nemam šta da dodam onome što je u samom startu napisao Student! Jedino, možda…

– Svako ko je ono štrokavo ruglo od nekadašnjeg parkinga sklonio sa lica zemlje, pa makara i na ovako kriminalno-kilav način, pa makar se taj neko odazivao na ime Mesko, zaslužuje pohvale čitavog grada, pa i moje. Tačka!

– A kako će se zvati? Pa da se ja pitam, zvao bi se Trg Nikole Skobaljića. Naravno sa njegovim spomenikom u svom centru.
Da me manete više sa Nemanjom, ubicom Bogumila i “ruskim Kinder jajima”. (Profesore Gago, Izvini!)

– Što se tiče “Šeftelije”, pored “objašnjenja”, imam i jednu ispravku na Profesorovo pitanje. Naime, Šeftelija nije moja kuma, već kumče. Njeni prvi postovi su bili potpisivani sa “Kasia”. Nakon jednog prilično zlonamernog komentara u kome ju je neko kao slučajno (ili možda i ne znajući razliku?) nazvao “Kajsija”, ja sam se umešao i uvaženoj personi predložio da promeni nik u “Šeftelija”. Predlog je na moju radost oberučke prihvaćen i ona je kao takva i ostala upamćena. 

– Ko je zapravo ona? 

– Moji izvori, moja intuicija, i moja pozitivna “ludost” u donošenju zaključaka mi govore da se radi o veoma poznatoj leskovačkoj dami. Dami kojoj je uža specijalnost književnost, a ljubav sve ostale lepe stvari koje oplemenjuju ljudske duše. 
Najveća njena ljubav je ipak njeno dete koje se bavi najtrofejnijim sportom srpske nacije. Ovakav zaključak je tačan jedino u slučaju da me “moji izvori, moja intuicija, a posebno moja pozitivna ludost u donošenju zaključaka”, nisu izneverili. A ja sam duboko uveren da u ovom slučaju nisu! 

– Lep dan i svako dobro, poštovani Profesore i Studentu, ma gde bili. 🙂

Zadnji put uredio 2 godine pre Djura Leskovac
Student Privatnog
Student Privatnog
2 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Đuro, drago mi je da si se uključio, pa makar i sa zakašnejnjem, u ovo forumsko, tj portalsko, nostalgično ćaskanje starih lokalnih portalaša 🙂
Dobro si primetio: “Student je voleo i umeo da elegantno “zavuče” potkomentar, pa se posle satima pitaš, “da l’ mi “pomenu majku” il’ me pohvali?”.
Možda je to tebi izgledalo simpa, ali ja, koji sam svestan svojih nedostataka, kao i vrlina, gledam da se izborim sa svojim falinkama. Ukratko, u pitanju je najobičniji cinizam, cinizam vulgaris. Po meni nema korisnog cinizma, a najviše šteti samom “korisniku ciničnih pomagala”. Moram da primetim da sam se lakše oslobodio te štetne osobine nego cigareta.
Jeste, sanjao sam ih. Letele su kao ribe i guske u Kustinim filmovima “light-praške-škole”. Aromatični i tanki 100'esovi sa belim filterima, kratke sa jakim duvanom i žutim filterom, neodoljive ručno motane Zlatne Virdžinije, Goloazi i Žitani koji oduzimaju udove, cigarilosi…Lete one, dok mene užasava činjenica da lako mogu da dohvatim bilo koju 🙂
Ne bih više pisao, samo bih dodao, da sam gotovo siguran da je tvoje kumče svakako iz sveta lepih umetnosti. Naravno da neću precizirati kojih, iz razloga napisanih u jednom od prethodnih komentara. Kumle je jedna visoka i jako zanimljiva plavuša, pametna, koncizna, pravi knjiški tip kod koga nema ili-ili, što bi više pristajalo profeosoru matematike, nego osobi iz sveta umetnosti.
Pozdrav, Đuro i svako dobro.

PS
Razmišljam o jednoj situaciji, dok sam istovremeno svestan da ona spada u domen naučne-fantastike. Lepo bi bilo da se nas nekoliko okupimo, ali znam da ti kriješ identitet kao i Šeftelija. Krijem ga i ja, čisto da ne razbijem tu jednu od čari portala i foruma, ali ne bi bio problem da ga i otkrijem. Mislim da Profesor nagađa ko sam, ali nije do kraja siguran.

Službenik Opštine
Službenik Opštine
2 godine pre

Student, ne morate da ga molite, glupo je moliti takav mentalni sklop. Nema nikakve svrhe, jer takvi razumeju samo jezik sile i višeg položaja od sopstvenog.
S obzirom da je on najpametniji najdžetlmen najštiglicar sa najlepšim dvorištem, i da takva pamet, ni pre a ni posle njega, neće hodati ovim gradom, stvari stoje ovako.On nikada ne prihvata tuđe predloge, ali ih memoriše. Pa ih kasnije predstavi kao svoje. Naravno da sve šlihtare iz okruženja sa oduševljenjem prihvataju “novi” predlog (čak i ako je ideju ukrao od nekog od njih) uz ovacije i uzvike: Jao šefe kako ste vi pametni!
Nemojte se iznenaditi ako za godinu, dve, ili kada već trg bude zavšen, trg nazove “Park heroja sa Paštrika”, a ovima iz udruženja naredi da drže zatvorene gubice.

Pertackibot
Pertackibot
2 godine pre

Ljudi, nemojmo da smo Hrvati…
Apelujem i pozivam one kojima je iole ostalo zdravog razuma. Espeesovska crna rupa na širokoj čaršiji kakva ne postoji na belom svetu, a glavnom trgu, gde će penzioneri izvoditi svoje unučiće, da damo naziv koji podseća na uzaludnu smrt, na krv, na stradanje, na nasilnu mobilizaciju.
Nemate razloga da se bojite. Jer, dokje nas Leskovčana ostaće u kolektivnom sećanju, u knjigama i u pričama da su SVI, apsolutno SVI, vojni obveznici iz Leskovca tokom Nato agresije bili žrtvovani na oltar smrti, dok su Beograđani uglavnom ladili …a.
Urednice, mogu li da napišem da je jedan od onih glavnih koji su nas naterali da u tolikom broju “postanemo heroji” i ponudio nas na tacni nenarodnom Miloševićevom režimu koji su činili i ovi koji danas vladaju… Dakle, mogu li da spomenem meni toliko mrsko ime i nadimak Žika Žmigavac. Gde li će duša tom prostaku Jajinčaninu?
Da ne zaboravim… O Cvetanoviću možemo kao poltičaru da mislimo i kažemo ovo ili ono, ali svih dana tog glupavog rata je bio u uniformi, dok su njegovi šefovi Toma i Aca po Beogradu kupovali stanove za siću.

Vojnik
Vojnik
2 godine pre
Odgovori  Pertackibot

I on bi ih kupovao tada da je mogao kao što ih kupuje sada. Da je bio na položaju kao sada nijedan rat ga mu bi odlepio …..cu od fotelje nego bi nas slao źešċe nego Žika da bi se još više uvukao Vučiċu. Nosio je uniformu jer je morao i što je njegova tadašnja partija bila ratnohuškačka a on večiti karijerista oduvek pa i sada źeljan svega kao i mnogi drugi nepedigrirani politički profiteri.

Čitalac
Čitalac
2 godine pre
Odgovori  Pertackibot

🙂 Ha ha ha, dobri ste sa početkom komentara “Ljudi, nemojmo da smo Hrvati…”

Pa stvarno, …aše se sa svojim Domovinskim ratom, digli su ga na pijedestal kao da je neka slavna antička bitka 🙂

“Nemoj da smo Hrvati, od sad ću to stalno koristiti

Student Privatnog
Student Privatnog
2 godine pre

Žestoko se protivim svakoj vrsti militarizacije civilnog prostora, delova grada, a Istorija se uči od roditelja, bake, deke, u školi, na fakultetu, na tribinama, čitanjem…
Šta je sledeće? Da se jedan drugome obraćamo sa: redove, kaplare, poručniče, kapetane…kao latnoamerički pučisti?
Neka je večna slava i čast poginulima, ali ja sam ubeđen da ovim predlogom udruženje pravi medveđu uslugu žrtvama, a demokratiji u Srbiji nemerljivu štetu.
Ne volim da spominjem i da se patetično krijem iza toga, ali mislim da je u ovom slučaju uputno da napomenem da sam mobilisani učesnik rata na Kosovu.
Dobro veče urednici, redakciji, svim komentatorima pa i Profesoru 🙂

Danilo
Danilo
2 godine pre

Memorijalni trg? Ajde …ibite, molim vas.
Mrtvi sa mrtvima, živi sa živima.

Čitalac
Čitalac
2 godine pre
Odgovori  Danilo

Da, u pravu ste. Trg bi u tom slučaju morao da se zove doslovno “Memorijalni trg Park heroja sa Paštrika”. U bukvalnom prevodu na srpski – MRTVAČKI trg. Na stranu što se utepaše da se TRG zove PARK. Ko preživi ovo neka priča, a ja veću glupost odavno nisam čuo. Neću da deca i ja idemo na mrtvački trg park, hoću da slavimo život i slobodu.

Svetiliska
Svetiliska
2 godine pre

Moj predlog: sve trgove, sve parkove, sve ulice pozoriste, kulturni centar dnevne listove, nedeljnike, el. portale i ostale leskovacke znamenitosti nazveti po velikim bitkama i porazima srpskog naroda. Trg Maricka bitka, Trg Slivnica, Trg Zardjala kasika, Trg 100 Muslimana za jednog Srbina, Trg Zvornicki heroji, Trg Heroji sa Ovcare, Park Kosovska bitka, Park Srebrenica, Park Boracko jezero, Trg Sedam onfaziva, Spomen park(imamo), Park Devet Jugovica(imamo), Dom kulture Bregalnicki pokolj, pozoriste ” Heroji istrebljivaci Bogumila”, decji vrtici: Heroji sa Drenice, Heroji iz Suve reke, Heroji sa MUP kampa. Na vrhu Hisara i Osmospratnice, kao nekada, da stoji veliki svetleci natpis : “Ne moze nam niko nista, jaci smo od sudbine”, a da sam grad Leskovac promeni ime i da se nazove, po pocasnom gradjaninu ” Aco Srbine” ili Vucicevo, i da mu se, predsedniku Vucicu, podigne spomenik na novom trgu, mozda zato i trg kasni – ceka se vajarsko resenje i izrada spomenika -, spomenik visine, bar, 24 metara! Kako Acao Srbine stoji na zreloj tikvi, okolo paprika i magarci oko njega.

Student Privatnog
Student Privatnog
2 godine pre
Odgovori  Svetiliska

Svetlećim slovima na Hisaru može da piše i “Izgubila sve sam bitke, al još vodim rat”.

Miki
Miki
2 godine pre

Super. Pa 100 puta dnevno se podseċamo na ratove.
A što da se ne zove Trg Mira?
Trg Dobrih ljudi, Trg Dobre volje, Trg Zdravlja, Trg Pozitivnog mišljenja, Trg Deteta, dece, Trg Mišljenja…

Аца
Аца
2 godine pre
Odgovori  Miki

Па ти људи ти и јесу донели мир, јер да нису, нато војник би ти сад био овде

Cane
Cane
2 godine pre
Odgovori  Аца

Dakle, išli smo u ratove zbog mira? Zanimljiv stav. Aco, čini mi se da se i Nato služi tom istom rečenicom. Jesmo li se to uželeli krvi i novih besmislenih ratova, da opet malo proredimo sopstvenu populaciju od 18 do 40 godina?
Inače, za tvoju informaciju NAto vojnici i oficiri se godinama već šetkaju po našim kasarnama kao po svojim. Zasada im ne trebamo, jer su već 20 godina na našoj teritoriji, Kosovu. A ionako imaju teritorije svih država oko nas.
Pa ti vidi Acko.

Svetiliska
Svetiliska
2 godine pre
Odgovori  Аца

Nikada, ali nikada nisam isticao moje ucesce na Kosmetu. Ja sam proveo, u uniformi i sa oruzjem u ruci, na Kosmetu (Pastrik, Vrbnica, Zur, Sara, Restalica, Prizren, Djakovica, Prokletije) na samoj granici 16 meseci ili oko 500 dana. I, niucemu nisam doprineo da Nato vojska ne udje u Srbiju. Moj rodjeni, mladji, brat je ucesnik bitke na Pastriku. Tek toliko da se zna. Nisam ni patriota, ni rodoljub, ni ljubitelj Srba- otac i majka, zena i deca deklarisani Srbi – ja deklarisani Kopt, i to u dva popisa. Gospodo borci, morate da znate za cuvenu pesmu: Nema bitke, nema rata, dok ne krene brat na brata. Ne prizivajte zlu krv na ovim prostorima. Za cas dodje Rogonja po svoje, krene luda Nasta, a Mara povede svatove. Bubnjevi za treste i sve ode u 3LPM!

Student Privatnog
Student Privatnog
2 godine pre
Odgovori  Svetiliska

I meni se, Profo, čini da nepomenik već odavno kuca na vrata. Pitanje je samo ko će mu i kad otvoriti.
Učestvovao nego kako, odveli me dole. “Dva me vukli, četvorica tukli.” 🙂
Ni ja ne bih isticao, ali povremeno to koristim kao zapušač za usta onim “velikim patriotama”.