Srpske izbegličke porodice u Pasipoljani pod udarom izvršitelja

NIŠ

U trodnevnoj kampanji pod nazivom „Od porodice do porodice“ od 4.do 6.juna u Nišu predsednik Dveri Boško Obradović i potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković zajedno sa članovima Gradske organizacije Dveri Niš razgovarali su sa građanima Niša, sa mladima na niškom Keju, a čuli su i probleme samohranih roditelja, kao i roditelja dece sa posebnim potrebama, romskih porodica koji u nehigijenskim uslovima i siromaštvu žive na obali Nišave pretvorenoj u deponiju, a u niškom selu Pasi poljana razgovarali su sa predstavnicama 60 porodica izbeglih iz Hrvatske kojima zbog neplaćenih računa preti iseljenje iz stanova koje su dobili za „trajnu integraciju izbeglica“, saopšteno je danas.

“Prenosimo potresne priče ljudi koji su nakon izgona iz Kninske krajine prošli golgotu izbeglištva i nakon selidbe u više krajeva, od Kosova i Metohije, Vojvodine, Kraljeva i drugih izbegličkih centara konačno dobili stanove u naselju sela Pasi poljana kraj Niša.
Kada se krajem 2008. godine određeni deo izbegličkih porodica iz Republike Srpske Krajine posle 13 godina potucanja po privremenim izbegličkim centrima i smeštajima konačno uselio u stanove solidarnosti – učinilo se da je došao kraj njihovom lutanju i stradanju. Naime, te godine je, uz pomoć UN i Vlade Italije, završen projekat izgradnje zgrada za izbeglice u Nišu, Kragujevcu, Pančevu, Čačku i Kraljevu. Danas, posle 13 godina od tada, preko 60 izbegličkih porodica koje žive u jednoj takvoj zgradi u naselju Pasi Poljana u Nišu nalazi se u opasnosti plenidbe imovine i izbacivanja iz stanova od strane sudskih izvršitelja. Iako im je na početku rečeno da je dobijanjem ovih stanova solidarnosti trajno rešeno njihovo stambeno pitanje, ispostavilo se da to ipak nije tako i da moraju da plaćaju zakup. Zakup nije bio po beneficiranim cenama već po tržišnim, što veliki deo socijalno ugroženih izbegličkih porodica nije mogao da plaća, iz čega je nastao nagomilani dug koji je sad predmet sudskog potraživanja i izvršenja. Takođe, pomenutim ugovorom nije data mogućnost otkupa stanova posle nekog vremenskog perioda. Sada ove porodice strepe od sudskih izvršitelja, plenidbe imovine i mogućnosti da se ponovo nađu u izbegličkom statusu i da nemaju krov nad glavom, što je apsolutno nedopustivo. U vremenu dok vlast pomaže migrante, srpske izbeglice doživljavaju maltretiranje i progon.
Predsednik Dveri Boško Obradović je državnim organima uputio apel da se ovaj slučaj hitno reši u korist izbegličkih porodica. U susretu sa članovima ovih porodica, ispred njihovih stanova u Pasi poljani, predsednik Obradović je u poruci državnim i lokalnim vlastima u Nišu, izjavio: „Molim predstavnike lokalne vlasti grada Niša i republičkih vlasti da zanemare što ova inicijativa dolazi iz opozicije i da je ne stopiraju zbog toga, već da hitno reše ovaj problem, i – ako im je to bitno – sve zasluge pripišu sebi. Naš cilj je samo da se ovo pitanje konačno reši u najboljem interesu već previše unesrećenih izbegličkih porodica.“
U ime Gradske organizacije Dveri Niš upućujemo pismo gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski sa molbom da sa nadležnim niškim i republičkim institucijama ovim napaćenim ljudima i njihovim porodicama, od kojih neki žive bez struje i sa minimalnim primanjima, pomogne da se njihovi problemi reše. To je moguće učiniti na više načina: ili tako što bi ovi stanovi bili dodeljeni u trajno vlasništvo onim porodicama koje nemaju drugu imovinu, ili tako što bi visina zakupa zavisila od socijalne porodične karte odnosno stepena socijalne ugroženosti, ili tako što bi bilo dato pravo otkupa stana po povlašćenoj ceni. Svako od ovih rešenja donosi mir za izbegličke porodice, dok je sadašnje stanje neodrživo i predstavlja svakodnevni stres za već i previše traumatizovane ljude koji su morali da napuste svoje kuće u Hrvatskoj i bili proterani sa svojih vekovnih ognjišta.
Ovo pitanje je iznad vlasti i opozicije i traži hitnu reakciju nadležnih državnih organa i lokalne niške vlasti u cilju socijalne zaštite i solidarnosti sa onima iz našega naroda koji su postradali i koji još uvek traže svoj porodični mir”, navodi se u saopštenju koje potpisuje potpredsednica Srpskog pokreta Dveri i predsednica Gradske organizacije Dveri Niš prof. dr Tamara Milenković Kerković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare