Udruženje „Dedina garaža“  realizuje novu ideju „Baštaonica za porodice“

NIŠ

 ’’Dedina garaža’’ je mesto u Nišu namenjeno svim klincima i klincezama koji bi da slobodno vreme provedu kreativno, zabavljajući se mimo ekrana računara i mobilnih telefona. Praveći igračke, razvijaju svoju motoriku, a donirajući ih drugoj deci odrastaju u solidarne i humane ljude. Na ideju da napravi jedno ovakvo mesto došla je Nina Spasić koja sa prijateljima i saradnicima, već osam godina organizuje radionice – garažaonice u kojima deca provode kvalitetno vreme, kako sa drugom decom, tako i sa roditeljima. Njihove ideje prihvatila je i Lokalna fondacija Niš koja finansira neke od njihovih ideja kojima „Dedina garaža“ želi da učini nešto dobro za svoju lokalnu zajednicu. Na poslednjem konkursu Lokalne fondacije Niš je podržala projekat ”Baštaonice za porodice”. Projekat podrazumeva  uređen prostor u kojem će deca učiti o značaju odgajanja organske hrane, zaštiti životne sredine i zdravim stilovima života.

                                          „Baštaonicu smo zamislili tako da roditelji što više vremena provedu sa decom radeći nešto korisno. Ocog puta sadiće povrće, brinuće o njemu tokom leta, a kada dođe jesen moći će da probaju plodove koje su sami uzgajili. Cilj projekta je da  deca iz gradske sredine  ostvare kontakt  sa prirodom jer smo zaključili da mnogi od njih nemaju nikakv kontakt sa selom. Zanimljivo je i da dobar broj dece misli da povrće raste na policama u prodavnicama, a ovo je način da nauče kako to stvarno jeste“, objašnjava Nina Spasić, pedagog u Udruženju „Dedina garaža“.

                                          Ona dodaje da deca na ovaj način ne samo da uče kako se uzgaja povrće već uče i o zaštiti životne sredine, o pravim vrednostima, povezuju se sa roditeljima radeći na zajedničkim zadacima što je i te kako važno ojačati u lokalnoj zajednici.

                                          „Naša ciljna grupa u lokalnoj zajednici su zapravo roditelji i deca, Baštaonica je jedan od načina da ih povežemo, da im omogućimo da zajendo provode vreme i da se roditelji više posvete deci. Osim toga, pružamo im mogunost da bez tenzije, sasvim opušteni rade nešto lepo zajeno, a decu povežemo sa prirodom koja pozitivno utiče na njihov psoho-fizički razvoj“, dodaje Nina Spasić.

                                           Ovih dana Udruženje „Dedina garaža“, zbog vremena koje nas prati, organizuje radionice namenjene roditeljima i deci a govore o tome kako će izgledati Baštaonica, kako se priprema zemlja za sadnju, koje povrće će biti zasađeno i koje sa kojim povrćem se slaže.

                                         „Dedina garaža“ postoji već osam godina i za to vreme su ponu uradili za mališane iz lokalne zajednice i njihove roditelje. U svojim kreativnim radionicama se prave igračke od drveta, radi se sa prirodnim materijalima, ukazuje na njihov značaj. Igrajući se mališani razvijaju  kreativnost, uče  nešto novo a najveći dar u svemu tome je što deca  usvjaju  vrednosti koje odlikuju čoveka, a to su empatija, tolerancija, briga za druge u humanost.

                                       „Deca imaju priliku da osete realne životne situacije da se snađu sa alatom, da koriste maštu, upotrebe svoje sposobnosti i veštine, na taj način im pobuđujemo prirodnu radoznanost. Na radiocima razgovoaramo o tome koliko je važno da razumemo i prihvatimo druge, učimo ih empatiji, toleranciji, solidarsnoti, humanosti. Zapravo ih učimo da vide srcem, ne očima, jer se tako najbolje vidi“, kaže Nina Spasić.  (kraj) VP/LJS                    

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare