Udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

BEPGRAD-NOVI SAD-KRAGUJEVAC-NIŠ

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da je najnoviji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju – nastavak žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i „neposlušne“ medije i novinare, navodi s eu današnjem saopštenju.

“Aleksandar Vučić je etiketirao, ponižavao i targetirao jedan medij i njegove novinare, čime je – sasvim svesno – ugrozio njihovu bezbednost, ponovo se predstavljajući, u punom svetlu, kao neprijatelj medijskih sloboda i slobode izražavanja.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva novinare na međusobnu solidarnost i da, u slučaju sličnih incidenata u budućnosti – kada neko javno napada i omalovažava njihove kolege – demonstrativno napuste konferencije za novinare i druge javne događaje, odnosno odbiju da izveštavaju sa njih.

Ovaj incident pokazuje da je tvrdnja predstavnika izvršne vlasti, izrečena više puta u dijalogu sa novinarskim i medijskim udruženjima, da postoji politička volja da se unaprede medijske slobode u zemlji – neiskrena. To dovodi u pitanje smisao započetog dijaloga i učešća naših udruženja u njemu.

Podsetimo da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja bio da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ugrožavajući njihovu bezbednost.

Zahtevali smo takođe da predstavnici vlasti neprestano ističu da su kritički mediji i drugačije mišljenje deo demokratskog procesa i da ih uvažavaju.

Umesto da ispuni naš zahtev, vlast je očigledno krenula u frontalni napad na sve medije i novinare koji drže do profesije i novinarskog kodeksa”, navodi se u saopštenju koje prenosimo u celini a potpisuju ga
Nezavisno udruženja novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija onlajn medija
Asocijacija Lokal pres

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare