Udruženja: Serija političkih smena na RTV-u

BEOGRAD-NIŠ-NOVI SAD-KRAGUJEVAC
Novinarska i medijska udruženja najoštrije osuđuju nove smene na Radio-televiziji Vojvodine i ističu da su one posledica političkog pritiska i instrumentalizacije ovog javnog servisa od strane vlasti.

Posle smene programskog direktora Slobodana Arežine i ostavke, očigledno pod političkim pritiskom, generalnog direktora Srđana Mihajlovića – juče popodne je smenjeno i sedam urednika informativnog programa RTV-a, a konstantovana je i ostavka glavne i odgovorne urednice Prvog programa Televizije Novi Sad Marjane Jović. Očekuje se da će danas i narednih dana biti nastavljeno sa “čišćenjem” ove kuće od “nepodobnih” urednika i novinara, a smene se sprovode potpuno neprimereno, telefonskim pozivima i usmenim nalozima.

Događaji na RTV-u u potpunosti podsećaju na početak devedesetih i tzv. jogurt-revoluciju, kada je sa tadašnje Radio-televizije Novi Sad (RTNS) otpušteno, na prinudni odmor poslano ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stave u službu Miloševićevog režima.

Potpisnici saopštenja pozivaju međunarodne i nevladine organizacije da se oglase povodom ovog političkog nasilja koju vlast sprovodi nad Radio-televizijom Vojvodine, njegovim urednicima i novinarima, i ističu da događaji u ovoj kući u potpunosti dezavuišu ideju javnog servisa i pokazuju pravo lice vlasti u Srbiji.

Ovim smenama dovodi se u pitanje dalje funkcionisanje RTV-a, a potpisnici saopštenja najavljuju da će preduzeti akcije u znak protesta protiv ovih skandaloznih događanja, te da će o tome pravovremeno obavestiti javnost, nvaodi se u saopštenju koje potpisuju

Nezavisno udruženje novinara Srbije NUNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine NDNV
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ANEM
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press
Asocijacija onlajn medija AOM

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mahanje Kažiprstom
Mahanje Kažiprstom
8 godine pre

Svima Ista Prava

Nit su oni po bilo čemu bitni ni izuzetni.
Učlaniti se u političku stranku i očekivati zagarantovan posao po sistemu “lezi lebu da te jedem”.
DOSTA JE BILO!
Sad sledeća garnitura
a onda da se i svi ostali gradjani (u skladu sa stručnom spremom)
na odredjeno vreme zaposle u RTV.
Tada će RTV zaista biti JAVNi medijski servis u službi svih gradana.
Za sada je to samo partijska ekspozitura vladajućih stranaka.
Na biroima NS za Zapošljavanja je na stotine hiljada nezaposlenih a stručnih i nestranački opredeljenih koji bi obezbedili kvalitetniji kulturno zabavni program i nepristrasan informativni program.
Dakle, redovne rotacije svih gradjana su pravo rešenje za RTV osoblje.