Udruženja Radne akcije Delijski Vis: Velika je čast učestvovati u obnovi Hilandara

NIŠ

Udruženje Radne akcije Delijski Vis učestvuje u obnovi manastira Hilandar na Svetoj Gori a na poziv direktor Zadužbine manastira Hilandara. Trenutno je tamo jedna od ekipa ovog udruženja, ali već za nekoliko dana stiže njihova smena, saznajemo od Milana Spasića, predsednika ovog udruženja.

                          „Velika čast nam je ukazana pozivom da učestvujemo u obnovi Hilinadara nakon njegovog stradanja u požaru. To ne može rečima da se opiše. Ne pada nam ništa teško. Radimo sve poslove koje dobijemo, a našim radom kao da u svaki zid koji podignemo ostavimo i deo sebe“, kaže Milan Spasić i dodaje da će uskoro na Svetu goru stići nova ekipa Udruženja ali ako je potrebno svi oni koji su radili do sada mogu da ostanu.

                         Radovi na manastiru, u kojem se od 1198. godine održavaju bogosluženja na srpskom jeziku, počeli su posle požara 2004. u kojem je izgorelo više od pola kompleksa i bez prekida su trajali do 2020, kada su zbog epidemije kovida zaustavljeni na dva meseca. Sada su radovi nastavljeni, a neimeri stižu iz svih krajeva Srbije. Udruženje Radne akcije Delijski vis nije slučano odabrano. O njihovom humanitarnom radu, pomaganju građanima Niša da urede deo grada ili kvart u kome žive, brisanju grafita sa fasada koje zamenjuju muralima iz srpske istorije slaveći srpske junake, daleko se čulo.

                      „Osim što pomažemo građanima da urede okolinu u kojoj žive organizovali smo i mnogobrojne akcije tokom kojih smo se trudili da mlada pokolonja upoznamo sa našom slavnom istorijom i slavnim junacima, ali i sa pravoslavljem i očuvanju vere. Sarađujemo sa Metohom u Nišu, pomažemo im oko uređenja dvorišta, a naših ruku delo je i česma koja se nalazi na ulazu u Metoh. Učešće u obnovi Hilandara je neka vrsta nagrade za nas za sve ono što smo do sada učinili“, kaže Milan Spasić.

                     Hilandar, jedan od 20 živih manastira na Svetoj gori, osnovan je oko 1.000 godine, a od 1198, kada su ga obnovili Sveti Sava i Sveti Simeon, kao zadužbina Nemanjića do danas živi kao jedinstven spomenik hrišćanstva.

                     U manastiru Hilandar danas živi 50 monaha i pet iskušenika, što je najveće muško monaško bratstvo u srpskom narodu i jedino bratstvo koje se u kontinuitetu održava više od 820 godina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare