Učesnici likovne kolonije kod gradonačelnika

VRANJE

Gradonačelnik Vranja  Slobodan Milenković i članica Gradskog veća zadužena za kulturu  Zorica Jović organizovali su prijem za učesnike “Likovne kolonije Vranje 2016”.

“Zadovoljan sam kada grad  meraka i sevdaha i bogatog kulturnog nasleđa ugosti veliki broj umetnika iz Srbije i zemalja u okruženju. Želim da Vranje posetite i naredne godine kada će, siguran sam, i broj učesnika ove tradicionalne likovne manifestcije biti veći”, rekao je gradonačelnik.

“Likovna kolonija je još jedan dokaz da Grad Vranje neguje svoju istoriju, tradiciju i kulturu”, rekla je većnica Jović.

Direktor Narodnog univerziteta, Boban Mihajlović, koji je organizator ovog kulturnog događaja je podsetio da su gradovi pobratimi, Vranje i Kumanovo, likovnu koloniju prvi put organizovali 1974. godine u Prohoru Pčinjskom. Nakon raspada Jugoslavije njen rad je prestao, da bi 2002. godine Narodni univerzitet ponovo okupio umetnike. Ovo je 15. likovna kolonija i jedina je takve vrste na Balkanu.

Ove godine došli su umetnici iz Makedonije, Grčke, Bugarske, Republike Srpske i Srbije. Oni će stvarati do 24. jula i po dva svoja urađena rada ostaviće Gradu Vranju.

Učesnici kolonije obišli su Prohor Pčinjski, kulturne i istorijske znamenitosti Vranja, a u planu je da posete i Markovo kale, kao i Vranjsku Banju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare