Učenik gimnazije „9. maj“ lakše povređen pošto ga je napao vršnjak

NIŠ

Učenik drugog razreda Gimnazije „9. maj“ zadobio je lakše povrede kada ga je na velikom odmoru u učionici napao vršnjak i zadao mu više udaraca u glavu i telo. Povređenog učenika je zbrinula Hitna pomoć, ustanovljeno je da je na sreću zadobio samo lakše povrede.

 Škola je o događaju obavestila Policijsku upravu, a istog dana u gimnaziji je održana sednica Tima za sprečavanje nasilja i diskriminacije koji će proceniti stepen nasilja i doneti odluku o tome da li će nasilni učenik biti isključen iz škole.

„Obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo i preduzimamo sve mere i radnje po njihovom nalogu. Učenik je upućen na pregled u Univerzitetski klinički centar Niš“, kazali su u policiji.

 Direktor škole Nenad Disić potvrdio je incident i istakao da je odmah postupljeno po protokolu predviđenom za ovakve slučajeve. 

„Oko 9.40 sati učenik drugog četiri odeljenja upao u u učionicu 24 gde se nalazilo odeljenje drugo tri i zadao drugom đaku više udaraca u glavu i telo. Napadnuti dečak se odmah obratio svom razrednom starešini, on ga je poslao kod mene a zatim je upućen kod pedagoga i psihologa. Postupili smo po protokolu, obaveštena je policija i Školska uprava“, kazao je Disić. 

 Naglasio je da učenik nema vidljive povrede, ali da je pozvana Hitna pomoć. 

 „Napadnuti đak je pregledan, ustanovljeno je da nije teže povređen. Objasnio je da je između njega i dečka koji ga je napao postojala netrpeljivost, ali on nam se tim povodom ranije nije obraćao. Što se tiče napadača, sa njim je već rađen pojačan vaspitni nadzor prošle godine zbog izostanaka. Ove godine se popravio pa smo svi iznenađeni ovim što se desilo“, kazao je Disić.

 Školski pedagog Anita Spasić rekla je da je ovaj događaj jako ozbiljna stvar. 

 „Učenik nas je obavestio o tome šta mu se dogodilo u učionici, preduzeli smo sve mere koje su neophodne u ovakvim situacijama. Nakon obavljenog razgovora sa učenikom i odeljenjskim starešinom obavestili smo Hitnu pomoć, školskog policajca, roditelje i  povređenog i učenika koji je izvršio nasilje. Istog momenta sazvali smo i tim za zaštitu učenika od nasilja, obavestili smo i Školsku upravu. Sada ćemo utvrditi nivo nasilja, a zatim će odeljenjski starešina podneti direktoru zahtev za pokretanje disciplinskog postupka protiv učenika. Mere koje mogu biti izrečene a o kojima će odlučiti direktor jer on vodi disciplinski postupak su vaspitno disciplinski ukor direktora ili ukor nastavničkog veća sa ili bez isključenja učenika iz škole“,  kazala je Spasić. 

 Inače, zbog sve češćeg nasilja u školama kako prema vršnjacima tako i profesorima članovi UNIJE sindikata prosvetnih radnika Niša pridružuju se UNIJI Srbije i zakazali su protestno okupljenje 1.decembra na Trgu kralja Milana. Poziv je upučen i roditeljima jer je nasilje u školama, smatraju prosvetari, problem svih nas.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare