Učenici vlasotinačke Tehničke škole u humanitarnoj akciji: Pomozimo trogodišnjoj Petri

VLASOTINCE

Već drugi petak u decembru  u centru Vlasotinca, u podne,  na platou ispred zgrade opštine održava se ,,Humanitarni bazar” za pomoć oboleloj trogodišnjoj devojčici Petri Đorđević a sve uz nesebičnu pomoć učenika i profesora  vlasotinačke Tehničke škole, a na inicijativu Dragane Milenković, tetke male Petre. Na ovom humanitarnom bazaru prodaju se predmeti ručne izrade, ukrašeni dekupaž tehnikom od novogodišnjih ukrasa, kutije za čaj, ključevi, podmetači do poslužavnika i ukrasa za enterijer.
       – Naši učenici su već dva pazarna petka u centru grada na platou ispred zgrade opštine u humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za malu Petru. Oni se, inače, uvek odazivaju kada su u pitanju ovakve akcije, i to čine sa puno pažnje i ljubavi sve u želji da se, ovog, puta pomogne maloj i slatkoj trogodišnjoj devojčici Petri. U planu je da se do kraja ove kalendarske godine naši učenici okupljaju svakog petka, uz veliku nadu i želju, da malena Petra ozdravi – rekla nam je profesorka Nina Đorđević, koja je uvek sa svojim učenicima  u akcijama koje su humanitarnog karaktera.
       Malena Petra Đorđević boluje od retkog tumora na mozgu, koji je, posle dužeg vremena raznih zdravstvenih tegoba dijagnostifikovan jula meseca ove godine.Operisana je u Beogradu, 8.jula i odstranjen je veliki deo tumora koji je prekrivao 3/4 mozga. Kasnijim analizama otkriveno je da Petra ima i retku genetsku mutaciju Li-Fraumeni sindrom koji otežava njeno lečenje.Na predlog nekih lekara, kao i roditelja dece koja su tamo lečena, Petrini roditelji je vode na pregled u parisku kliniku Gustav Rusi, specijalizovanu za lečenje te vrste tumora. Tamo su i saznali za mutaciju gena, a kako  nisu imali novca za lečenje, vraćaju se u Beograd i tu se nastavlja lečenje.
        – Hemioterapije koje je Petra primila u Beogradu nisu dale nikakve rezultate, već su se javile i metastaze.To je nateralo roditelje da se obrate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za pomoć za lečenje u inostranstvu, kao i činjenica da lekarima u Beogradu nije bila poznata ta vrsta tumora.  Navodno nisu se sreli u praksi sa tom vrstom tumora, što su neki od njih i priznali roditeljima – započinje ovu tužnu priču Dragana Milenković, tetka male Petre, koja je, inače, organizator humannitarnih aktivnosti za pomoć trogodišnjoj  Petri.


       Kakav je bio odgovor od strane RFZO ?
       – Odgovor fonda je bio negativan, jer nijedan član konzilijuma nije bio saglasan  za lečenje u inostranstvo.Zašto?Ni Petri,ni Heleni,ni Sofiji? Jedini način da se ide u Pariz na dalje lečenje bio je da se obezbede sredstva za lečenje je bio i ostao preko fondacije ,,Budi human”. Predračun klinike je stigao na iznos od 265.000 evra i krenula je borba za život malene Petre. Zahvaljujući humanim i nesebičnim ljudima, prva rata je u oktobru uplaćena u iznosu od 100 hiljada evra i Petra je otputovala u Pariz.
         Ali tamo u Parizu se saznalo za nove probleme male Petre ?
       – Tamo je na snimku sa magnetne rezonance utvrđeno da postoje još tri tumora u prednjem delu mozga za koje u Beogradu nije ništa rečeno roditeljima.To je još više zakomplikovalo i onako težak put lečenja koje je prihvatio da radi čuveni onkolog dr. Žak Grill.
        Borba za obezbeđivanja novčanih sredstava i dalje je veliki problem ?
       – U Srbiji je porodica uz pomoć prijatelja nastavila trnovit put za prikupljanje preostalog iznosa za lečenje i krajem novembra je uplaćena druga rata od 100 hiljada evra.Preostali iznos porodica zajedno sa ljudima dobre volje u zemlji i inostranstvu nastavlja da prikuplja na stotinu načina da bi ispoštovali rok do kraja decembra.
        Da li se nadate da ćete prikupiti potreban iznos sredstava koji je naznačen u predračunu ?
       – Hvala svim dobrim ljudima u Srbiji i dijaspori koji su se pridružili našoj borbi da pobedi život. Da pobede deca. Daliborka majka male Petre  je rodom iz Tupalovca, kod Grdelice, gde živi i veći deo porodice, tako da se naš kraj svim srcem uključio u pružanju podrške u sakupljanju novca za Petrino lečenje. Moja su nadanja da ćemo uspeti u nastojanjima, i uz pomoć dobrih ljudi, da obezbedimo potrebna sredstva kako bi smo ih potom prosledili na račun klinike koja se nalazi u Parizu – rekla  nam je na kraju razgovora zabrinuta Dragana, tetka malene Petre.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare