Učenici Umetničke škole iz Niša pobednici “Evropskog dnevnika”

NIŠ

      Učenice Umetničke škole u Nišu pobednice su konkursa “Evropski dnevnik 2018/2019” u okviru pejekta “Doživi EU” Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Pobednički tim činile su učenice Sara Mladenović, Maja Mladenović, Milica Bojanić i Anja Ilić, uz mentorstvo profesora Borisa Kandolfa, a pobedu im je doneo rad “Zagađenje”.

  Na ovom konkursu je učestvovalo 1000 srednjoškolaca, a od 373 rada odabrano je dvanaest.

Učenici su se takmičili u četiri kategorije literarni, likovni radovi, foto i multimedijalne forme.

Najviše prijava bilo je, upravo za kategoriju multimedijalnih formi u kojoj su prvo mesto zauzele učenice Umetničke škole iz Niša.

        “U ovom videu, osim što smo prikazale posledice zagađenja i opasnost koju izazivaju, htele smo, takođe, da pokažemo koliko su obrazovanje i zainteresovanost o ekologiji bitni još od malih nogu. Materijali koje smo koristile za pravljenje objekata jesu reciklirani predmeti, osim figura ljudi koje su napravljene od plastelina “, rekle su o svom radu prvonagrađene autorke

              Teme ovogodišnjeg konkursa bile su: “EU i ja”, “EU i Srbija”, “Čuvajmo našu životnu sredinu”, “Zdravi stilovi života”, “Aktivno građanstvo” i “Prevencija nasilja”.

Ove teme imale su cilj da srednjoškolcima približe Evropsku uniju i detaljnije ih upoznaju sa funkcionisanjem njenih institucija, procesom pridruživanja Srbije, mogućnostima koje pruža EU mladima i drugim aktuelnim temama koje se tiču zaštite čovekove okoline, društva u kojem žive, prava mladih.

               Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matea Noričić Stamcar uručila je diplome pobednicima devetog izdanja nagradnog konkursa na Dan Evrope 9. maja u prostorijama “EU info centra” u Beogradu, a učenici i njihovi mentori imali su priliku i da prisustvuju zvaničnoj proslavi sa ostalim visokim zvaničnicima.

              Na sedmodnevno nagradno putovanje jula meseca krenulo je devetnaestoro učenika iz devet gradova Srbije, različitih obrazovnih profila kao i uzrasta, od prvog do četvrtog razreda. Celo putovanje je bilo vrlo lepo osmišljeno, uz obilazak interesantnih destinacija i kulturno-istorijskih znamenitosti. U Hrvatskoj su učenici posetili Pulu, u Italiji su obišli Veneciju, Padovu, Veronu, Feraru, a u Sloveniji Ljubljanu i Bled.

             Učenici su sa putovanja poneli divne utiske i uspomene i doživeli nova iskustva.

                Sara Mladenović, učenica Umetničke škole iz Niša, izdvaja da je ovo za nju nezaboravno putovanje na kojem je dočekala svoj osamnaesti rođendan. Zadovoljna je  bogatim i raznovrsnim aktivnostima, od umetnosti, astrologije, nauke do religije. Najviše ju je radovao obilazak dela Slovenije i to što je naučila mnogo o toj državi i njenom načinu zaštite životne sredine.

       “Imala sam priliku da upoznam predivna mesta s bogatom istorijom, među kojima bih posebno izdvojila Univerzitet u Padovi, a samo putovanje pod sloganom će joj zauvek ostati u sećanju, kaže Maja Mladenović.

             Sa njihovim mišljenjima slažu se i Anja Ilić i Milica Bojanić, koja je dodala da je pored lepog iskustva, razgledanja centara umetnosti i arhitekture, na ovom putovanju naučila bitnu lekciju, a to je da u okolini treba biti heterogen i snalažljiv i da je druženje veoma korisno i najbitnije u procesu odrastanja.

                Povodom osvojenog prvog mesta i uspeha učenica, direktorka Umetničke škole iz Niša, Ana Nikolić, istakla je, da su pozitivni utisci učenika samo još jedna potvrda velikog značaja ovakvih projekata za osnaživanje mladih i podršku u njihovom daljem radu.

Foto: Stefan Stanojevic, EU info centar Beograd

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare