Počeo Međunarodni festival “Strings”

LESKOVAC

U Narodnom pozorištu svečano je otvoren ovogodišnji Međunarodni festival „Strings“ koji je posvećen žičanim instrumentima, od ljudskog glasa, preko gudačkih instrumenata do gitare i harfe.

Iznikao iz Letnje akademije muzike pre sedam godina, kada je imao samo 12 polaznika i tri profesora, ova manifestacija, koju organizuje Leskovački kulturni centar, okupiće više od 80 polaznika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Sa mladim muzičkim talentima radiće 11profesora sa Muzičkih akademija iz naše zemlje, a među njima će biti i Tobijas Štosijek sa akademije u Gracu. Publika će moći da tokom osam dana trajanja manifestacije vidi i više koncerata, kao i promocija i izložbi.

U ime pedagoga i izvođača okupljene je pozdravio Panta Veličković, profesor viole na fakultetu Muzičkih umetnosti u Beogradu i graditelj gudačkih instrumenata, koji je rekao da ovakve događaje trebamo imati svuda, širom zemlje.

„Ovo je sjajan primer decentralizacije. Kao ljudi ćemo biti bolji kada učimo jedni od drugih, a ovde je primer da ne uče samo studenti i polaznici od profesora, nego je to uzajamno, i profesori uče od svojih polaznika. Često smo u situaciji da razmišljamo da li smo nešto pogrešno uradili, ali ovde, kada ulenici upitaju šta da donesu, ipak je leto, nisu svi baš najspremniji, ja kažem da samo donesu dobru volju. Ako su oni srećni i ja sam srećan. Mislim daje ova ideja stigla dotle da se radi sa izuzetninm profesorima i pedagozima i svi ćemo puno naučiti.“

Ovogodišnji „Strings“ je otvorio pomoćnik gradonačelnika Leskovca Milan Stojković .

Veče je upotpunjeno premijernim nastupom u Leskovcu čuvenog hora Collegium Musicum.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
otprazna sala
otprazna sala
4 godine pre

Direktorka LKC je sramotno napala direktore ostalih ustanova kulture kako i oni dobijaju sredstva ali nisu sposobni, niti timski igraci, nisu strucni,itd.Time je pokazala da ona nije timski igrac, omalovazila kolege, da bi uzdigla sebe. O nama drugi treba da govore, ne mi sami. Neodgovorno je indirektno napala SNS da ima nesposobnih preostalih 6 direktora u tim ustanovama. Ona se eksponira, pa je napadaju sto dobja sredstva. A dobija ih. Ne zaradjuje ih. Lako je trositi. Po principu ,,sami sebi dovoljni” ne razmisljaju da trose pare svih nas. Sto nije napunila salu pozorista? Kad je sposobna. Dok gradonacelnik ne naredi armiji clanova da dodje, ni za jednu manifestaciju nema podrsku javnosti. I treba da mu se zahvaljuje svaki dan. Dobije pare, dovede joj publiku, njeno je samo da potrosi narodne pare. Mnogo tesko da kavaljerises na tudje racun. Zaradi nesto.