Učenici snimili film o Nišu

NIŠ

Konačno se klapna zatvorila, film je završen posle više od tri meseca rad. Namenjen je kao poklon gradu Nišu od strane učenika i kolektiva OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša. Za ovaj film zaslužni su autori filma profesor istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj, đakon Dejan Jovanović i učenici osmog razreda, uz saglasnost roditelja, OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša. Oni se zahvaljuju na saradnji  episkopu niškom Arseniju.

                     Ova škola već duži niz godina učestvuje u međunarodnoj rusko-srpskoj prosvetnoj saradnji u korelaciji između predmeta istorija i veronauka. Saradnja je ostvarena sa Osnovnom školom 11 iz Šuje, Ivanovske oblasti, Ruska Federacija. Projekat je odobren od strane Ministarstva Prosvete Ruske Federacije, a dokument su potpisali direktori pomenutih škola. Kao plod ove saradnje, tokom prvog polugodišta tekuće školske godine nastao je pomenuti dokumentarni film, kaže Đorđe Bojanić.

                      “U ovom projektu je i Rusko-srpski dijalog koji predvodi direktor Evgeni Osenkov iz grada Vornježa, koji će i plasirati film za ruske turiste koji nameravaju da obiđu naš grad i Srbiju”, naglašava Đorđe Bojanić. “Od početka septembra sa učenicima parcijalno smo izašli na preko 50 lokacija od kulturno istoriskog i verskog značaja za grad Niš i Srbiju. Cilj nam je bio da što bliže u kratkim crtama predstavimo kroz video materiajl u vidu filma naš grad đacima iz Rusije, kao i širem auditorijumu gledalaca”, kaže Đorđe Bojanić.

                      Trenutno se radi prevod na ruski i engleski jezik, a svako ko želi moći će da pogleda film na jutjubu.

                       “Na ovaj način promovišemo naš grad i turističke destinacije u njemu. Sada konačno imamo veliki broj znamenitosti grada na jednom mestu, a moja preporuka je da film pogledaju i sve Nišlije i bolje se upoznaju sa svojim gradom i okolinom. Ovaj projekat sproveden je kroz korelaciju predmeta istorije, veronauke, geografije, srpskog jezika, engleskog jezika, i likovne kulture”, kaže Đorđe Bojanić. “Duga saradnja  OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niš sa ruskim školama traje već duži niz godina, a plod te zajedničke saradnje su dvadesetak tematskih dokumentarnih filmova, sa čime se ponosimo”.

                    U toku proteklih  godina zajedno, svako na svoj način, radili su na izradi nekoliko dokumentarnih filmova.

                    “Cilj je uvek isti, proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije kroz korelaciju predmeta, i da iz tog zajedničkog rada, gledajući te filmove deca kako u Rusiji tako i u Srbiji nauče nešto novo, priča Đorđe Bojanić.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x