Učenici škole “”11. oktobar” posetili Poljoprivrednu školu

LESKOVAC

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ organizovala je posetu svojih učenika Poljoprivrednoj školi u Leskovcu.

Cilj posete je upoznavanja sa različitim područjima rada i obrazovnim profilima, sa idejom sprovođenja realne inkluzije i podrške prihvatanju različitosti, s obzirom na činjenicu da se u odnosu prema deci sa smetnjama u razvoju retko dobija prilika da se ta deca dobro upoznaju. U tim odnosima najčešće dominiraju osećanja tuge, sažaljenja, straha i nelagodnosti, zbog čega, kao posledicu predrasuda, imamo nepravedno postupanje I diskriminaciju. To je mnogo ozbiljnija prepreka za njihov kvalitetan život, od hendikepa. Zato se i organizuje izlazak iz zatvorenog prostora matične škole, upoznavanje sa vršnjacima i različitim zanimanjima za koja se školuju. U Poljoprivrednoj školi učenici sa smetnjama u razvoju su dobili priliku da obiđu školsko gazdinstvo, farmu krava i ovaca, razgledaju informatički i pekarski kabinet.

Direktor škole „11. oktobar“ Vladimir Anđelković napominje da imaju uspešnu saradnju sa svim školama na teritoriji grada.

„Danas smo odlučili da posetimo Poljoprivrednu školu, kako bi se naši učenici upoznali sa obrazovnim profilima i na delu videli kako i za šta se ovde đaci obrazuju. Ovoj deci je od koristi, pre svega to, što smo u prilici da sprovedemo suštinsku inkluziju, gde kroz druženje sa vršnjacima aktivno radimo na prevazilaženju predrasuda koje prate osobe sa smetnjama u razvoju. S druge strane, cilj nam je da decu i mlade u redovnim školama učimo prihvatanju različitosti. Zahvaljujem direktoru, njegovim saradnicima i učenicima koji su učinili da se ovde osećamo kao kod kuće.“

Direktor Poljoprivredne škole Dalibor Jovanović takođe izražava zadovoljstvo zbog druženja i upoznavanja.

„Naša škola je otvorena za saradnju sa svima, pa smo uživali tokom ove posete. Gostima smo pokazali našu farmu. Imali su priliku da vide nove mašine uz pomoć kojih održavamo prostrani park i dvorište škole, posetili su našu pekaru, probali pecivo i kolače koje su spremili đaci sa pekarskog smera, prisustvovali času informatike. Siguran sam da odavde nose pozitivne utiske, koji će nas preporučiti za neku novu posetu.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare