Učenici osmislili hodajuću kantinu sa eko česmom

LESKOVAC

  Učenička kompanija „Čuvari zdravlja“ Trgovinsko – ugostiteljske škole u Leskovcu predstavila se svojom idejom na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija koje je nedavno održano u Nišu i na kome su učestvovale 24 kompanije iz gradova sa jugoistoka Srbije. Učenička kompanija „Čuvari zdrvalja“ predstavila se  „Hodajućom kantinom sa eko česmom“ koja umesto električne koristi energiju iz obnovljivih izvora, sunca i vetra,  a u proizvodnji prehrambenih artikala se oslanja na postojeće resurse škole. Mada se nisu našli na spisku pobedničkih kompanija njihova ideja je privukla pažnju javnosti, a ukoliko je ostavre ona će dobrineti zdravijem stilu života njihovih vršnjaka ali i očuvanju životne sredine.

„Ideja da napravimo pokretnu kantinu potekla je od učenika sa željom da vršnjacima, pa i drugim osobama, ponudimo zdravu hranu i zdravu vodu koju donosimo iz Sijarinske banje. Kod našeg proizvoda značajna je i socijalna komponenta, jer bi u kantini radili učenici naše škole. Prvenstvo bi imali oni koji su socijalno ugroženi. Naša kantina je ekonomski i ekološki isplativa, jer radi pomoću solarnih panela i ne troši druge energente“, kaže učenica Anđela Đorđević.

  Kantina bi bila namenjena srednjoškolcima, a kada se bude razvila, može se proširiti i na neke fabrike.

  „Hrana u kantini je organska, zdrava, a voda je izvorska“, dodaje Anđela.

   Dodaje da je to odlična ideja kada se radi o zdravoj ishrani učenika.

  „Primetili smo da se učenici hrane nezdravo, jer u neposrednoj blizini škole ne postoje objekti koji prodaju zdravu hranu. Uglavnom je to brza hrana koju učenici kupuju, a koja se nikako ne može svrstati u red zdrave. Zbog toga smo smatrali da bi kantina koju mi nudimo puno doprinela i zdravoj ishrani učenika“, dodaju članovi ove Učeničke zadruge.

Jedan od proizvoda koji bi bio ponuđen korisnicima ove kantine je i sladoled od bundeve. Napravljen je i na samom Regionalnom takmičenju u Nišu.

 „Sladoled je napravljen od soka od bundeve, dve kašike meda i jedne kašike soka od limuna. Namenjen je kako deci, tako i odraslim osobama, a ima i svojstva koja utiču na lečenju nekih bolesti. Ovo je prvi put da smo napravili ovakav sladoled, a prodavaće se i u kantini koju smo osmislili“, kaže Teodora Stanković.

 Članovi Učeničke kompanije „Čuvari zdravlja“ su Anđela Đorđević, Andrija Marinković, Milan Marković, Teodora Stanković i Dragana Ivanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare