U Vranju uskoro Regionalni centar za upravljanje otpadom

VRANJE

U Suvom dolu kod Vranja pre više od dve decenije sagrađena je prva sanitarna deponija u Srbiji, zahvaljujući sredstvima samodoprinosa građana. Prostirala se tada na šest hektara, od kojih su četiri hektara radna površina.

Već kad je izgrađena govorilo se da će uskoro postati regionalna. I ova tema je oduvek bila aktuelna uglavnom pred svake izbore. Sada je ponovo aktuelizovana i o tome se razgovaralo u ponedeljak, na sastanku u Ministarstvu zaštite životne sredine u Beogradu.

Bilo je, dakle, reči o izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Meteris“ u Vranju. Projekat će biti finansiran od strane KFW Banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grada Vranja.

Vrednost projekta je 19,5 miliona evra, od čega će samo KFW Banka izdvojiti 12 miliona evra za izgradnju Regionalnog centra sa svim pratećim elementima.

Realizacijom projekta, planirano je proširenje sadašnje deponije „Meteris“ na prostoru od 64 hektara sa postrojenjem za sortiranje otpada iz svih jedinica lokalnih samouprava Pčinjskog okruga.

Pored resorne ministarke Irene Vujović, sastanku su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i državni sekretar Dragan Stevanović sa saradnicima, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i predsednici opština Vladičin Han, Trgovište, Bosilegrad, Surdulica, Bujanovac i Preševo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare