Učenici OŠ „Radoje Domanović“ obeležili školsku slavu i jubilej škole

NIŠ

U okviru nedelje koja je posvećena Svetom Savi u Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ u Nišu svečanom akademijom i presecanjem slavskog kolača obeležena je školska slava Sveti Sava. Akademiji su prisustvovali mnogobrojne zvanice, bivši učenici škole, nastavnici, đaci. Školi su slavu čestitali i komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Školske uprave Predrag Nešović i mnogobrojne druge zvanice. Slavski kolač je presekao vladika niški Arsenije sa direktorkom škole Dušicom Tričković i domaćinom slave.

                  Vladika Arsenije je čestitao  učenicima slavu ali i jubilej školi koja ove godine obeležava 120 godina od osnivanja.

                   „Draga deco, želim od sveg srca da vam čestitam vašu  krsnu slavu Svetoga Savu,  prvvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja našeg naroda ali istovremeno i da  vam čestitam veliki jubilej koji proslavlja vaša škola, 120 godina neprekidnog postojanja i isto toliko godina rada na prosveti svih generacija od 1903.godine do danas. Kao što je Sveti Sava nama zaveštao, koji je  prvi otvarao škole na teritoriji naše države, tako je nekada pop Velja u svojoj  kući osnovao školu za srpsku decu. Samo dve i po decenije nakon oslobođenja od turskog zuluma sakupio je decu  koja bi se učila pismenosti i nauci, a onda se škola iz pop Veljine kuće preselila u današnjoj zgradi“, kazao je vladika Arsenije.

              I danas u  školi mogu da se vide skamije iz tog perioda u učionici u kojoj deca uče veronauku.

             „  Čestitam vam na vašem trudu i radu i na svim onim generacijama koje je vaša škola iznedrila i darovala ne samo Nišu nego čitavom našem narodu. Neka vas Sveti Sava svojim zaštitničkim  molitvama štiti, čuva i krepi u vašem daljem radu i da budete uvek sve bolji“, kazao je vladika niški Arsenije.

              Učenici škole su za školsku slavu pripremili prigodan program, a o prvom srpskom prosvetitelju mnogo toga znaju.                 „Sveti Sava nam je veoma značajan zato što je prvi  naš prosvetitelj, prvi književnik i zalagao se za izgradnju škola. Slavimo ga sa puno ljubavi, a nedelja u kojoj se obeležava Savindan posvećena je Svetom Savi. Lekcije o njemu obrađuju se na svim časovima, iz srpskog jezika i književnosti, na časovima istorije, veronauke, likovne i muzičke kulture i ostalih predmeta. Deca rado uče i spremaju program, rade se radovi iz likovne kulture i srpskog jezika, pevaju pesme o Svetom Savi, tako da, sa ponosom možemo da kažemo da volimo januar je tada školska slava Sveti Sava“, istakla je Natalija Milenković, nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare