Učenici iz Srbije osvojil pet medalja u Lisabonu iz fizike

NIŠ-BEOGRAD-LOZNICA

Na upravo završenoj 49. Medunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja je održana u Lisabonu (Portugalija) ekipa Srbije je ostvarila sjajan uspeh.

Naši učenici su osvojili pet srebrnih medalja.

Medalje su osvojili Novak Stanojević iz gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša, Igor i Marko Medvedev iz Matematičke gimnazije iz Beograda, Dimitrije Pavlov iz gimnazije “Vuk Karadžić” iz Loznice i Bogdan Stanojević iz gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša.

Treći put uzastopno svi učenici iz Srbije osvojaju medalje na međunarodnoj olimpijadi, i ovo je jedan od najboljih rezultata od kako se učenici iz Srbije takmiče.

Učenici iz Srbije su se posebno istakli na teorijskom delu, gde su bili među najboljima na takmičenju.

Ekipu Srbije su vodili Veljko Janković sa Instituta za fiziku iz Zemuna i dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Odlazak ekipe Srbije na olimpijadu je pomogla kompanija NIS i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

 

 

U praktično isto vreme ekipa Srbije je učestvovala na 31. Međunarodnom turniru mladih fizičara (International Young Physicists’ Tournament) koji je održan od 19. do 26. jula u Pekingu ekipa Srbije je osvojila 18. mesto pri čemu je za bronzanu medalju nedostajalo 1,7 poena. Tim Srbije su činili učenici:

Petar Petrašinović, 4. razred, Gimnazija Vuk Karadžić, Trstenik
Emilija Đorđević, 4. razred, Gimnazija u Smederevu
Aleksandra Petković, 3. razred, Gimnazija Svetozar Marković, Niš
Miloš Petrašinović, 2. razred, Gimnazija Vuk Karadžić, Trstenik

Stručni rukovodioci tima su bili dr Aleksandra Alorić i Vladimir Veljić iz Instituta za fiziku u Beogradu i Jelena Pajović sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Podsećamo da je ove godine ekipa Srbije tek drugi put učestvovala na ovom prestižnom tradicionalnom međunarodnom takmičenju i zabeležen je sjajan napredak u odnosu na prošlu godinu kad je osvojeno 25. mesto u konkurenciji 30 zemalja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare