Učenici iz Niša i Šuje rade na zborniku „Slovenski mozaik“

NIŠ

OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša potpisala je novu međunarodnu rusko-srpsku prosvetnu saradnja iz istorije, veronauke i književnosti, za školsku 2022-23. godinu kroz ruski projekat, između OŠ № 11  iz Šuje Ivanovske oblasti u Ruskoj Federaciji, koju predstavlja direktor Bodrjagina Jelena Borisovna i Osnovne škole ,,Bubanjski heroji“ iz Niša koju predstavlja direktor škole Verica Radenković, saznajemo od Đorđa Bojanića, profesora istorije u ovoj školi.

 Polje saradnje, odnosno predmet zajedničkog sporazuma, uključuje različitu komunikaciju između učenika Rusije i Srbije.

„Obe strane će sprovoditi sledeće nekoliko vrsta aktivnosti. To su  zajednički rad na zborniku istraživačkih radova učenika škola pod opštim imenom „Slovenski mozaik“ u pdf formatu. Izdavanje zbornika nema komercijalne svrhe i biće besplatno dostupan svim ljubiteljima slovenskih kultura. Zbornik radova nije politički angažovan, ima kulturološku orijentaciju. Starost autora radova je 12 do 15 godina. Zbornik će biti na ruskom jeziku, a dela autora iz Srbije biće prevedena na ruski“, kaže Đorđe Bojanić.

                        Svrha izdavanja zbornika je istraživanje istorije i kulture naroda Rusije i Srbije, zemalja slovenskog sveta, rusko-srpskih odnosa.

                     Saradnja OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niš sa ruskim školama traje već duži niz godina, a plod te zajedničke saradnje su i desetak tematskih dokumentarnih filmova i više skajp časova.

                  Pečat dugogodišnje rusko – srpske školske saradnje je i knjiga koja je izašla 2019. koja je obuhvatila celokupnu saradnju i rad pod naslovom ,,Rusko-srpska mešunarodna saradnja iz predmeta istorije i veronauke“, nakon ćega je usledilo i  dopunjeno izdanje 2020. godine.

                „Cilj je uvek isti, upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa različitim temama, u cilju proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije“, kaže Đorđe Bojanić.

                U proteklih osam godina mnogo toga je urađeno kroz rusko-srpsku međunarodnu saradnju, koja traje i dalje kroz korelaciju predmeta, istorija, veronauka, geografija, srpski jezik, muzičko i likovno, kao primer dobre prakse.

             „U toku drugog polugodišta moguća je i saradnja sa jednom norveškom školom, što nas dosta raduje“, naglašava Đorđe Bojanić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare