Učenici iz Leskovca dve nedelje u Atini uče pripremu poslastica

LESKOVAC

Zahvaljujući saradnji sa Organizacijom ”Inplanet” iz Atine, tridesetoro djaka Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu, sa obrazovnog profila poslastičar, dve nedelje će provesti u prestonici Grčke, učeći pripremu tradicionalnih poslastica ove zemlje.

To je deo projekta Erazmus plus i prvi put da jedna srednja škola iz Leskovca,  bude deo ovog velikog programa namenjenog mladima.

Saradnja Trgovinsko-ugostiteljske škole i ”Inplaneta”, odvijaće se, prema rečima predsednika organizacije, Dimitrisa Soliotisa, u tri nivoa:

“Tridesetoro učenika, podeljenih u tri grupe,u pratnji profesora, 15 dana boraviće u Atini.Tamo će, kroz seminare, radionice i predavanja,  učiti da pripremaju tradicionalne grčke slatkiše, kao što su sufle, voćne torte, profiterole, ekmek, baklave, kadaif, ravanija , samali i sladoled. Istovremeno će posećivati kurs grčkog jezika i sticati znanja iz oblasti istorije i grčke kulture, jer se jedna zemlja može upoznati, tek kada je sagledate iz svih uglova.

Blagoj Ristov, predstavnik ”Inplaneta”, imao je zadatak da kontaktira srpske škole i ponudi im učešće u Programu ”Erazmus plus”.

” Povezali smo se sa 20-30 srpskih srednjih škola, ali smo dogovor o saradnji postigli sa Trgovinsko-ugostiteljskom školom iz Leskovca, jer je menadžment škole bio veoma kooperativan i saglasan da su predložene aktivnosti odličan način da ovi mladi ljudi unaprede svoja znanja. U januaru ove godine smo zajednički konkurisali za sredstva. Naš projekat je ocenjen kao vrlo dobar i dobio je podršku  Evropske unije..

Prva grupa učenika sa svojim mentorom, put Atine kreće u februaru, druga u martu, a treća naredne jeseni. Projekat je vredan 60 hiljada evra, kojima se pokriva put, smeštaj i ishrana i sve prateće aktivnosti tokom dvonedeljnog boravka. Domaćin srpskim djacima i profesorima, tokom treninga i radionica, je jedna od najvećih  stručnih škola u Grčkoj:

”  Radi se o Institutu ”Glifada”, koji ima svoju laboratoriju i tamo će se odvijati gotovo čitava praksa. Predvideli smo, medjutim, da budući mladi poslastičari iz Leskovca, posete kompanije za  proizvodnju slatkiša, ali i male pekare, kako bi se upoznali sa različitim tehnologijama i načinima izrade”.

Dimitris Soliotis dodaje i da djacima Trgovinsko-ugostiteljske škole, bukvalno neće trebati džeparac, jer je sve što im je potrebno pokriveno novcem od projekta, a ideja programa je i da njihova stručna poseta Atini, ne bude na teret  kućnog budžeta roditelja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare