Učenici ilustrovali knjigu pesama „Hvalospev bilju“ profesorke sa PMF-a dr Marije S.Marković

NIŠ

Izdata je zbirka pesama „Hvalospev bilju“ autora dr Marije S. Marković sa Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu. Knjiga sadrži 50 pesama posvećenih lekovitom bilju i ilustrovana je sa 125 likovnih radova u boji koje su radili učenici.

Knjiga je nastala u okviru projekta  „Mala škola lekovitog bilja i likovna kreativnost učenika“  koji je realizovan u saradnji Planinarskog društva Jelašnička klisura i Istraživačke stanice Jelašnica. Projekat je sufinansirala GO grada Niša – Palilula. Realizacija je bila u periodu avgust – oktobar 2020.

U realizaciji projekta  učestvovali su učenici osnovnih škola i gimnazije koje se nalaze na teritoriji GO Palilula, a njima su se pridružili i učenici iz  osnovnih škola u Pirotu.                                                                                                                                                                       

Likovni radovi lekovitog bilja učenici  su uradili uz pomoć svojih nastavnika likovne kulture, biologije, geografije i učitelja.  Odgovarajući broj primeraka knjige  zbirke pesama „Hvalospev bilju“ biće uručen školama za školske biblioteke sa teritorije GO Palilula i Opštine Pirot kao i saradnicima Istraživačke stanice Jelašnica i pesnikinje Marije Marković.

  Ovaj projekat realizovalo je Planinarsko društvo Jelašnička klisura sa saradnicima Istraživačke stanice Jelašnica.

                        Recenziju zbirke pesama uradio je mr Miodrag Anđelković, akademik Srbskog učenog društva i akademski umetnik. Anđelković navodi „U drugom proširenom izdanju knjige „Hvalospev bilju“, Marija Marković znalački je uspela, kao profesor i poeta, u ovom danas otuđenom svetu, da pruži pogled prema prirodi, koja odvajkada okružuje ljude a čiji su deo oni sami i da pronađe „ključ“ za tumačenje i razumevanje okoline. Stihovi ove pesnikinje su veoma likvidni, tečni kao reka koja preseca Jelašničku dolinu. Pišući stihove ova talentovana pesnikinja nije propustila pedagošku priliku da lagano i nenemetljivo objasni svaki cvet, trn, lozu ili bokor na način jasan svakom detetu i ljubitelju prirode“.

                            Nestrpljivo čekamo da se epidemiološke situacije poboljša kako bi  za nastavnike i učenike organizovali izlete radi istraživanja i upoznavanja flore i faune u parkovima prirode Suve i Stare planine, Jelašničke i Sićevačke klisure.

                            Pesnikinja Marije Marković sarađuje sa Istraživačkom stanicom Jelašnica u periodu 2009 – 2020. godine u okviru programa „Letnja eko škola – upoznaj Srbiju“ kao autor i  predavač na temu „Lekovito bilje i narodna medicina Jugoistočne Srbije“.

                          Na navedenom projektu sarađivalo je 16 nastavnika i 222 učenika sa ukupno  301. likovna rada. Učesnici u realizaciji projekta su   Gimnazija Svetozar Marković, OŠ Branko Miljković, OŠ Kole Rašić, OŠ Kralj Petar I, OŠ Bubanjski heroji i Specijalna ŠOSO Carica Jelena; Iz Pirota: OŠ Vuk Karadžić, OŠ Sveti Sava i OŠ Osmi septembar.

                                                                        .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare