U Vranju svečano obeležen Dan državnosti Republike Srbije 

VRANJE

Kraj bareljefa voždu Karađorđu na gradskom šetalištu u Vranju svečano je obeležen 15. februar – Dan državnosti. 

Ovaj datum obeležava se u spomen na dva značajna događaja iz naše istorije. Na današnji dan 1804. godine u Orašcu podignut je Prvi srpski ustanak, a 1835. godine donešen je Prvi ustav – Sretenjski ustav, nazvan po današnjem verskom prazniku Sretenje Gospodnje. 

Okupljenima se obratio predsednik Skupštine grada Dejan Tričković, koji je rekao da je današnji dan označen kao početak srpske revolucije.   

„Ovo je prilika da se sa ponosom podsetimo hrabrosti i mudrosti naših predaka, njihovog junaštva, prkosa i ponosa u borbi za najsvetije vrednosti, za slobodu, za svoju državu. Zato sada kada se spajaju prošlost i budućnost, kroz sadašnjost, daje nam se mogućnost da postanemo bolji, smeliji, slobodniji na ponos precima, a u amanet potomcima. Na nama je da budemo dosledni, odgovorni i istrajni u naporima da našu lokalnu zajednicu i državu uopšte, unapređujemo, konstantno razvijamo i doprinosimo opštem trendu rasta u svim sferama života“, rekao jeTričković. 

Polaganjem venaca i cveća kraj bareljefa voždu Đorđu Petroviću Karađorđu, odata je počast precima koji su hrabro krenuli u borbu protiv osmanske vlasti i oslobođenje srpskog naroda. 

Vence i cveće položili su predstavnici lokalne samouprave u Vranju i Vranjskoj Banji, Vojske Srbije, policije, BIA, udruženja građana, boračkih organizacija, učenika i drugi. 

U prigodnom programu učestvovale su učenice Gimnazije „Bora Stanković“ Anastasija Jović i OŠ „1. maj“ iz Vrtogoša, Kristina Stošić i Ivona Stanković. 

Dan državnosti u Srbiji posle višedecenijske pauze ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare