U Vranju se održava Festival srednjovekovne kulture „Kesar fest“

VRANJE

U Gradskom parku u Vranju formiranjem viteškog kampa borilišta  počeo je Međunarodni festival srednjovekovne kulture „Kesar fest“.

Cilj manifestacije, koja se održava drugu godinu zaredom, je da predstavi običan život, a posebno svečane događaje koji su se obeležavali na dvorovima slavnih Nemanjića.

Na taj način, istovremeno se radi na promociji veštine i zanata iz doba srednjeg veka, očuvanju tradicije i kulturno – istorijskog nasleđa. Sinoć je priređen defile viteških družina, od Gradske crkve, preko Karađorđeve ulice, do sportskih terena Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju. Nakon defilea održani su svečana smotra viteških družina i učesnika, pokazna vežba i bohurt borbe.  

Svoje srednjevekovno oružje, opremu kao i umetnost borbe, do nedelje imaće priliku da posetiocima pokažu viteške družine iz Kraljeva, Stalaća, Beograda, Gračanice, Mađarske.

Biće održani  turniri u bacanju koplja, sekire, buzdovana, zatim u streličarstvu i turnir u Bohurtu. Predviđen je  kulturno umetnicki program kao i parti za učesnike i posetioce.  

Na tezgama u Gradskom parku izloženi su ukrasni predmeti izrađeni u tehnici dekupaž, ručni rad, grnčarija.

Njih četrnaestoro je došlo iz Sente, “10 vitezova i četiri dvorske dame” i kažu da su tu samo sa jednim ciljem.

„Da sačuvamo tradiciju, čuvamo vreme Prvog Karla Roberta Anžujskog“, kaže Edina Piri  iz Udruženja “Sveti Longinus” za očuvanje srednjovekovne baštine.

„Trudimo se da sačuvamo sve ono iz XIII i XIV veka“ dodaje njen kolega Danijel Pastor.

U nedelju kada se festival zatvara predviđena je Svečana dodela zahvalnica i medalja.

Organizatori ove jedinstvene manifestacije koja je oduševila Vranjance, posebno one najmlađe, su Turistička organizacija grada Vranja i Viteška družina „Žuta sova“ iz Vranjske Banje. Pokrovitelj je Grad Vranje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare