U Vranju predstavljena najnovija knjiga prim. dr Marine J. Janjić

VRANJE

U prepunoj Kamernoj sali Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju promovisana je knjiga „Prilozi za istoriju medicine vranjskog kraja“ primarijusa dr Marine J. Janjić.

Reč je o delu u kome je celokupan dvadesetogodišnji naučno – istraživački rad autorke iz oblasti medicine.

„Knjiga je podeljena na dva dela zbog raznorodnosti materijala i problematike kojom sam se bavila. Prvi deo je pod naslovom etnomedicine, pojave prvih lekara i babica u vranjskom kraju. Drugi deo je ginekološko-akušerska problematika. Reč je o knjizi u kojoj su prilozi i radovi saopšteni na kongresima i publikovani, koji su štampani u domaćim i inostranim časopisima, radovi koji su prošli rigorozne kongresne i štamparske pripreme za publikaciju od strane relevantnih stručnjaka iz oblasti istorije medicine s jedne, i iz oblasti ginekologije i akušerstva, s druge strane“, kaže autorka.

Ovom delu prethodio je višegodišnji rad na prikupljanju materjala.

„Iz ovog kraja najmanje podataka ima obrađenih, najmanje u stručnim časopisima, zastupljenost naših lekara i obrada tema koje su vezane za naš kraj i to je bilo nešto što me je dodatno stimulisalo pored toga kako sam stalno na nekim kongresima slušala i podsticaje naših profesora da i mi iz malih sredina  moramo da damo doprinose srpskoj medicini“, ističe dr Janjić.

 Ona otkriva da se u knjizi osvrnula i na praznoverice koje su zastupljene i u ovom kraju.

„Osvrnula sam se i na problematiku i podatke sa kojima se i mi u svakodnevnom životu srećemo, praznoverice, i na školovanje i biografije lekara, na puteve koje su oni prošli. Zainteresovana sam bila kako smo lečeni pre pojave zvanične medicije u ovom kraju, za dolazak prvih lekara. Pre toga lečile su babe, bilo je bajanja.  

U knjizi je biografija lekara koji je rođen krajem XIX veka, koji je školovan u Pešti. Ta biografija biće, nadam se, deo većeg projekta u kome treba da budu obrađene biografije ostalih lekara iz vranjskog kraja, a rođenih  krajem XIX veka“, ističe autorka.

Recenzirao sam onaj deo koji se tiče istorije medicine, budući da sam istoričar medicine i mogu reći da su to veoma značajni radovi.

Ova knjiga pokazuje veliku zrelost autora. Osim toga, Vranje je čvorište za izučavanje istorije medicine u Srbiji, rekao je dr Zoran Vacić, predsednik Sekcije za istoriju medicine i recenzent.

„Način na koji je ona prikazala biografiju dr Sretena Z. Nikolića, Vranjanca koji je radio u Smederevu, Vrnjačkoj Banji, je zapravo obrazac kako treba pisati biografiju lekara. Ona je dala tu jednu širu sliku istorije i Vranja i raspada tradicije porodica Vranja, kao i to šta se dešavalo sa našim studentima koji su odlazili u inostranstvo na studije. Knjiga doktorke Marine je dragulj u medicinskoj istoriografiji kod nas“, rekao je dr Vacić.

Predsednica Podružnice Srpskog lekarskog društva u Vranju dr Gordana Đorđević je podsetila da su pomogli izdavanje knjige „Prilozi za istoriju medicine vranjskog kraja“.

„Utisak je veliki kad se vi vratite u to vreme i čitate o ljudima koji su živeli na ovim prostorima koji su svojim radom i postojanjem  ostavili stvarno dubok trag u istoriji medicine našeg kraja, onda vidite koliko su se oni žrtvovali, koliko su oni imali empatije prema pacijentima u to vreme. Odlazili do njih u sela, na konjima po snegu i nevremenu. Čovek bude oduševljen takvim jednim entuzijazmom i požrtvovanjem u radu“, ističe dr Đorđević.

Doktorka Marina J. Janjić, ginekolog-akušer u vranjskoj bolnici, dobitnica je nagrade Srpskog lekarskog društva „Zlatno pero“ za 2019. godinu, za najbolju knjigu iz oblasti medicinske ili lepe književnosti. Nagrađena je za knjigu „Pune ruke života – ginekologija i akušerstvo Vranja u matici vremena.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare