U Vranju otvoren dvodnevni Festival ,,Vranjska gradska pesma“

VRANJE

U sali Pozorišta ,,Bora Stanković“ u Vranju, sinoć je, otvoren Festival ,,Vranjska gradska pesma“, koji se u ovom gradu održava drugu godinu zaredom.

Na otvaranju gradska većnica Zorica Jović je govorila o tome kako je manifestacija nastala i podsetila da je 2012. godine vranjska gradska pesma uvrštena na nacionalnu listu nematerijalnih kulturnih dobara.

„Vranjska gradska pesma jeste veoma značajan deo bogatog kulturnog nasleđa, jer je osećajna, puna meraka i sevdaha, koji joj daju još jednu posebnost koja doprinosi tome da se izdvaja na muzičkoj sceni ne samo Srbije, već i sveta. Da je tako svedoči i činjenica da je u okviru manifestacije obeležavanja Svetskog dana gradova, UNESKO 2019. godine uvrstio i Vranje, među 66 gradova kao novog člana Mreže kreativnih gradova ove organizacije, za oblast muzike, a festival je deo aktivnosti u okviru ove kreativne Mreže gradova. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je podržalo organizovanje festivala i uz Grad Vranje pokrovitelj je manifestacije“, naglasila je Jović.

Ona je izrazila uverenje da će ovaj festival nastaviti da živi, da će postati tradicija i da će doprineti da se i u godinama koje dolaze sačuva autentičnost i jedinstvenost njenog melosa.

O vranjskoj pesmi u duhu ovogodišnje teme ,,Vranjska gradska pesma – deo svetskog, muzičkog i folklornog nasleđa“ govorili su moderator večeri, novinar Dragan Stojanović i poznati kompozitor Rade Radivojević.

Prvog dana festival prikazan je i film ,,Vranje ima dušu“ koji govori o specifičnosti vranjske pesme.

U programu su nastupili Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace, Dalibor Mladenović i Slobodan Jovanović.

Festival se završava večeras i na programu je koncert, u sali pozorišta, koji počinje u 20 sati.

Uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Vlade Panovića nastupiti gošće iz Beograda  Merima Njegomir i Danka Stojiljković, kao i vokalni solisti iz Vranja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare