U Vranju odata počast škotskim heroinama iz Velikog rata

VRANJE

Na platou ispred Doma zdravlja,  kraj spomenika “Žene Škotske” danas je u Vranju  odata počast heronima koje su lečile ranjene vojnike i ovdašnje stanovništvo u Velikom ratu.

O pripadnicama Bolnice “Žene Škotske” koje su pre tačno 100 godina došle u Vranje i koje su kasarnu pretvorile u  modernu bolnicu govorio je dr Vukašin Antič.

“Mnogo su napora i sanitetskog materijala uložile da kasarnu pretvore u bolnicu, jer bolnice nije bilo od Skoplja do Niša. Ono što želim da naglasim za sve mlade generacije je to da su sve radile dobrovoljno i volonterski u cilju humanosti, samožrtvovanja i zato im treba zaista odati dužnu počast. To su uglavnom bile žene plemenitog roda, lordovske kćeri koje su samo iz svojih plemenitih osećanja došle u Srbiju. Nekoliko meseci kasnije od njihovog dolaska nastupila je epidemija pegavog tifusa gde su se one uhvatile u koštac sa ovom epidemijom. Jedna sestra je i umrla, razbolevši se tako što je negovala bolesnike. U Vranju su provele godinu dana od 1918. do 1919. i dale jedan nemerljiv doprinos ne samo u lečenju bolesnika i ratnika, već i građana Vranja i okoline”, rekao je dr Antić.  

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je rekao da u vremenu kada se dičimo jednim od najslavnijih trenutaka srpske istorije, obeležavanju celog veka od proboja Solunskog fronta sa dužnim pijetetom evociramo sećanje na požrtvovanost i nemerljiv doprinos pripadnica Bolnice “Žene Škotske” na očuvanju srpske nacije u neopisivoj dobroti u Prvom svetskom ratu.

“Danas se sećamo svih neustrašivih odreda savezničkih sanitetskih misija, neprolazne slave doktorke Emsli Haton, ali i lekarki i medicinskih sestara koje su u plemenitoj misiji neretko i same ostavljale svoje živote, poput Vranjancima omiljene Agnel Erl. Legendarne heroine ostavile su neizbrisiv trag i pokazale da istinski altruizam ne poznaje barijere. Ne govorimo samo o istorijskoj i tradicionalnoj vrednosti Hipokratove zakletve, već o ljudskosti koja nikada ne sme da iščezne. Njihovi podvizi večno će sijati kroz istoriju Vranja”, istakao je  gradonačelnik dr Milenković.

U kulturno-umetničkom programu nastupio je hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac”.

Odavanju počasti prisustvovavala je i delegacija iz opštine Mladenovac. Na spomenik Žene Škotske, vence su položili gradonačenik Vranja sa saradnicima, komandant 4. brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa, predsednik opštine Mladenovac dr Vladan Glišić sa saradnicima i mnoge druge delegacije.

Venci i cveće položeni su na spomen ploču dr Izabel Emsli Haton, po kojoj Medicinska škola u Vranju nosi ime. Smatra se da je upravo ona postavila osnove zdravstvene zaštite u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare