NAISSUS JAZZ festival od 2. do 4. novembra u Nišu

NIŠ

 

Niš će od 2. do 4 februara biti centar džez muzike.

Kako je danas rečeno na konferenciji za novinare „ Naissus jazz“  festival se  na velika vrata vraća u Niš, grad džeza  , posle četvrt veka pauze.

Rečeno je i da ovaj festival ” ima brojniju publiku nego i sam Beograd“.

Prošla godine je bila godina povratka a ova sa mnogo osmišljenijim, kvalitetnijim, bogatijim programom.

“Internacionalni susret džez muzičara počeće u Aleksincu, 1. novembra a potom se  od  2. do 4. novembra 2018. godine  seli  u niško Narodno pozorište.

“Želeli smo da povežemo priču sa nastankom prvog festivala 1981. godine, kome je tada najveću podršku dao Centar za kulturu i umetnost iz Aleksinca. zato smo i ove godine smo želeli da ih uvrstimo u plan i program – predfestivalsko veče. Zato je najava Naissus jazz festivala upravo u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, gde će nastupiti Big bend RTS, prvi put”, kaže Varvara Anastasijević, organizator i predsednik udruženja Jazz club Naissus.

Naissus jazz fest poslednji put održan je 1993. godine, a ove godine, pod sloganom “Jazz Euphoria!”  kroz tri festivalske večeri nišlije će moći da čuju – Big Bend RTS (Srbija), St. Fusion band (Španija), Baptiste Herbin international quartet (Francuska), Vesna Petković feat. Who Man Dog (Austrija), Schime Trio + One (Srbija) i Claus Raible trio (Nemačka/Švajcarska).

 

Milan Zdravković, član organizacionog odbora kaže da “festival nastavlja tradiciju nečega što u sebi ima prefiks susreta. A ovde, u ovoj ediciji festivala , sve pršti od susreta. Imate susrete nacija, susrete kultura, kroz nastupe ST Fusion u jednom program ćete imati brazilsku, japansku i naravno, džez tradiciju. Sa druge strane, opet imate to susretanje, da ne kažem sukob tradicionalnog mejnstrim džeza kroz nastupe Big benda RTS, i sasvim novog, modernog džeza ljudi koji plivaju, koji traže neku novu muziku, koji traže način da dođu do tih novih klinaca”.

Svake večeri od 2 do 4. novembra od 23 sata u kafe baru Julijan Djupon a nakon  koncerata u sali Narodnog pozorišta u Nišu,  nastupaće  niške snage , domaći džez muzičari, Coffe shop band i Niški Jazztet. A na kraju će im se na Jam sessionu pridružiti i ostali učesnici festivala.

“Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo bit ii na ovakav, indirektan način deo organizacije festivala, gde ćemo biti neka vrsta drugog stejdža, pogotovo što ja u takvoj muzici najviše i volim džem sešne. To jeste najbolji izraz – kako se slušaju i muzičari među sobom i energiju prenose na druge ljude” , rekao je Žarko Marković iz kafe bara Julijan Djupon.

U okviru Naissus jazz festa 3. i 4. novembra od 10 sati u Galeriji Sinagoga eminentni muzičari će održati i stručna predavanja pod nazivom “Kako i zašto zavoleti jazz.” u saradnji sa Centrom za doživotno učenje Fakulteta umetnosti iz Niša.

Teme koje će obrađivati su “Jazz kao umetnički fenomen 20. veka” i “Improvizovana muzika u sistemu obrazovanja”.

“Mislim da je edukacija neophodna. Lično bih voleo da Niš ima 12 festivala godišnje. A kako i zašto zavoleti džez? Pa to je najveći fenomen 20. veka, od koga su nastali svi muzički stilovi”, smatra Branislav Miljković, džez promoter i autor knjige „KAKO I ZAŠTO ZAVOLETI JAZZ“, koji je i pre 25 godina učestvovao u organizaciji festivala i Naissus džez kluba.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare