U Vranju obeležena gradska slava Duhovski ponedeljak 

VRANJE

Svetom arhijerejskom liturgijom, u ponedeljak, je u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju počelo obeležavanje gradske slave, Duhovski ponedeljak. 

Nakon toga u prisustvu episkopa vranjskog Pahomija, sveštenstva, predstvanika rukovdstva grada, predstvanika vojske, policije, sportskih, kulturno-umetničkih društava i mnogobrojnih vernika krenule su litije glavnim šetalištem do zgrade Skupštine grada. 

Na raskrsnici je čitana molitva za prosperitet. Litija je zatim prošla Partizanskom ulicom, pored Hotela „Vranje“, a zatim pored Biblioteke „Bora Stanković“, Ulicom Ive Lole Ribara i centralnim gradskim šetalištem. 

Vladika vranjski gospodin Pahomije u svojoj besedi podsetio je na značaj praznika Svete Trojice koji predstavlja ispunjenje obećanja Gospoda Isusa Hrista, da će duh sveti u obliku ognjenih jezika sići na svete apostole.  

„Pedesetnica je rođendan crkve božje i svakog od nas hririšćanina, jer pedestnica se nije završila u Jerusalimu. To veliko čudo koje se dogodilo u Jerusalimu na pedesetnicu od vaskrsenja Hristovog, ponavalja se svakome od nas kada se krštavamo, jer krštenje nije samo obred i običaj, već sveta tajna, kada se na nas sliva blagodat duha svetoga, isto kao što je sišao na svete apostole. Tada mi postajemo članovi crkve Božje“, rekao je vladika Pahomije čestitajući hramovnu i slavu grada Vranja.  

Svim građanima slavu je čestitao gradonačelnik Vranja Slobodan Mlenković i poželeo im puno zdravlja, radosti i napredka. 

On je podsetio na projekte koji su realizovani u sardanji sa eparhijom vranjskom. 

„Grad Vranje je učestvovao u realizaciji brojnih projekata zajedno sa Eparhijom vranjskom, počev od obeležavanja velikog jubileja 950 godina manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog i proslavljanja eparhijske slave, Svetog Justina Ćelijskog i Vranjskog do otvaranja Hilandarskog kutka u gradskoj Biblioteci i brojnih izložbi, koncerata i književnih večeri. Zajedno smo ugostili i značajne crkvene velikodostojnike, na čelu sa poglavarom Svete pravoslavne crkve, patrijarhom Porfirijem i arhimandritom Metodijem, igumanom Svete carske lavre manastira Hilandar. Jedan od poduhvata na koje smo takođe ponosni je i završetak crkve Vaskrsenja Hristovog na Bunuševačkom groblju koji je osveštan i stavljen u funkciju. Кao gradonačelnik, kao prvi među jednakima, mogu da obećam da će lokalno rukovodstvo nastaviti da pruža podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Eparhiji Vranjskoj, kako u obnovi postojećih, tako i u izgradnji novih svetinja. Tim pre jer iskonska je potreba svih nas, da se i u dobru i u zlu, iznova vraćamo veri i crkvi“, rekao je gradonačelnik. 

U portu Sabornog hrama, obavljeno je rezanje slavskog kolača, a za vernike i goste priređena je trpeza ljubavi. 

Gradsko rukovodstvo u sali Načelstva organizovalo je svečani prijem. 

Obeležavanje gradske slave završava se večeras koncertom vokalnog soliste Čede Markovića, koji će biti održan na trgu Staniše Stošića od 20 sati. 

Duhovski ponedeljak u Vranju se slavi od 2003. godine.  

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dobroslav Paraga
Dobroslav Paraga
1 godina pre

Taj sto se predstavlja za gradonacelnika je obican olos i otpadnik. Otima gde stigne, krade i rukama i nogama od sirotinje. Za cetri godine se napljacka vise nego Turci za 500 godina. Tek ce da isplivaju krivicna dela, blud i nemoral njegov po beogradskim GEJ zurkama.

Dobroslav Paraga
Dobroslav Paraga
1 godina pre

Slavu proslavili lopovi, pedofili i homoseksualci, skrnave svetinje. Ovi na celu grada toliko zagazili u greh da sto slave i patrijarha ne mogu da ih spase.