U Vranju obeležen Svetski dan borbe protiv raka

VRANJE

Društvo onkoloških pacijenata Vranje organizovalo je danas šetnju ulicama grada i podelu flajera i tako obeležilo 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka.

Članovi ovog društva, koje je nedavno obnovilo rad, okupili su se u pešačkoj zoni u centru grada i prošetali do zgrade Gradske uprave.

Cilj je da se pruži podrška svima koji se bore sa ovom opakom i teškom bolešću, kao i da im se pošalje poruka da nisu sami.

Pored podrške upućene osobama koje su obolele, misija današnje šetnje je bila i da se bar jedna osoba podstakne i ode na preventivni pregled. U ovom slučaju preventivni pregledi su od velikog značaja, jer samo jedan odlazak kod doktora može spasiti život, poručili su članovi ovog društva.

Po smrtnosti od malignih bolesti, Svetski dan borbe protiv raka Srbija dočekuje na neslavnom prvom mestu u Evropi. Prema nezvaničnim podacima u našoj zemlji godišnje oboli više od 40.000 ljudi, a gotovo 30.000 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

„Skoro od 30 do 50 odsto svih oblika raka se može sprečiti usvajanjem zdravih stilova života, redovnim skrining pregledima, ranim otkrivanjem i blagovremenim lečenjem.

Svake godine 19,3 miliona osoba oboli od nekog oblika raka, a po procenama Svetske zdravstvene organizacije do 2040. godine biće 30,2 miliona“, objavljeno je na zvaničnom sajtu Zdravstvenog centra Vranje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare