U Vranju obeležen Dan oslobođenja grada

VRANJE

Povodom 7. septembra Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu održana je svečana sednica Skupštine grada. 

Drugi svetski rat bio je sukob velikog terora i stradanja sa nesagledivim posledicama, rekao je predsednik gradskog parlamenta Dejan Tričković. 

„U ovom ratu, 6. aprila 1941. godine, tadašnja Kraljevina Jugoslavija je okupirana i podeljena između sila Osovine. Kapitulacija države podrazumevala je život bez života, konstantni strah, mučenja, patnju i stradanja. Ali naš hrabri narod nikad nije odustao od borbe za slobodu. Strahotama rata bio je zahvaćen i naš kraj. Okupiran od strane Bugara, narod je godinama trpeo nasilje, ugnjetavanje, muku. U saradnji sa Narodnoslobodilačkom vojskom 7. septembra 1944. godine, Vranje je oslobođeno“, rekao je Tričković. 

Dodao je da je danas prilika da se sa velikim ponosom i posebnim pijetetom setimo naših hrabrih predaka, zahvaljujući kojima mi danas živimo u slobodi.  

Današnja godišnjica slobode bila je prilika i za tradicionalni prijem koji je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradniima priredio za delegaciju Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata. 

Prvi čovek grada je rekao da posebna pažnja mora biti usmerena na upoznavanje omladine sa svim detaljima naše prošlosti, jer mladi ljudi moraju znati sve o našim slavnim precima i njihovoj borbi za slobodu i otadžbinu. 

General Zoran Lubura, predsednik SUBNOR-a Vranje govorio je o dobroj saradnji udružnja i lokalne samouprave i izrazio nadu da će i u budućnosti sprovoditi zajeničke projekte koji su važni za očivanje istorije Vranja i okoline. 

Ispred Spomenika revoluciji održano je tradicionalno okupljanje na kome je gradonačelnik rekao da je 7. septembar zlatnim slovima upisan u istoriju grada.  

Opelo poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije vranjske. 

U programu su učestvovali Hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“, solisti Nađa Jančić i Velina Stamenković i učenici vranjske gimanzije Ivana Gačić i Đorđe Antić. 

Na Spomenik revoluciji koji se nalazi na platou Pedagoškog fakulteta brojne delegacije su položile vence i cveće. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare