U Vranju na izgradnji stanova za snage bezbednosti rade i Turci “na crno”

VRANJE-NIŠ

Sedam državljana Turse zatečeni su u radu “na crno” na zgradi u kojoj će biti stanovi za pripadnike snaga bezbednosti, objavilo je Ministarstvo za rad.

Inspektori rada izvršili su 31. jula 55 nadzora na gradilištima izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Vranju, kako bi utvrdili da li se usled visokih temperatura poslodavci pridržavaju pravila i radnicima omogućavaju smenski rad i česte pauze, posebno onima koji rade na otvorenom, na sezonskim poslovima i građevini.

Nadzorima su obuhvaćena 202 lica zatečena na radu, od kojih su 20 lica na radu “na crno” (od kojih su sedam državljani Turske – zatečeni u Vranju).

Za šest državljana Turske koji su zatečeni na gradilištu u Kragujevcu nisu predate na uvid radne dozvole, zatečena lica su izjavila da su iste obezbeđene, navodfi se u saopštenju.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu doneto je devet rešenja sa nalozima za otklanjanje nedostataka i sedam rešenja o zabrani rada.

U oblasti radnih odnosa doneto je pet naloga na zapisnike, a podneto je i 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih su pet u oblasti bezbednsti i zdravlja na radu i sedam u oblasti radnih odnosa.

U Sremskoj Mitrovici je izvršeno osam nadzora, kojima je obuhvaćeno 26 radno angažovanih lica, od kojih je pet lica radilo “na crno”.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu je doneto jedno rešenje sa naloženim merama za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i jedno rešenje o zabrani rada. Kada je reč o zahtevima, podneto ih je pet, od kojih su dva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i tri u oblasti radnih odnosa.

“Naložio sam Inspekciji rada da i u narednom periodu nastavi sa vanrednim nadzorima sa ciljem da se briga o zdravlju zaposlenih podigne na najveći mogući nivo, ali i omogući obavljenje posla u skladu sa zakonom”, poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare