U Vranju je otvoren novi centar za razvoj i inovacije

VRANJE

Na Akademiji tehničko – vaspitačkih strukovnih studija u Vranju otvoren danas novi centar za brzi razvoj proizvoda i prototipova – RPD HUB.

HUB je namenjen studentima i srednjoškolcima, ali i predstavnicima privrede kako bi unapredili svoja tehnička znanja i bolje odgovorili na aktuelne zahteve tržišta, a osnovao ga je Centar za poslovnu i inovacionu podršku, uz pomoć Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID.

Novootvoreni RPD HUB (RPD – Rapid Product Development) služi kao most između ideje i realizacije, omogućavajući razvoj prototipova i inovativnih rešenja u različitim industrijama korišćenjem 3D štampača. Ideja je da postane glavno mesto za obuku studenata tehničkih fakulteta, strukovnih studija, srednjoškolaca, kao i za podršku zaposlenima u malim i srednjim preduzećima u Vranju i okolini.

„Nadamo se da će RPD HUB postati centar za izradu prototipova, pružajući svim kompanijama koje žele brzo i precizno razviti svoje proizvode, mogućnost korišćenja 3D štampača, što će značajno pojednostaviti i ubrzati proces proizvodnje. Ova inicijativa ne samo da će unaprediti obrazovanje, već će i mladima pružiti izvanrednu priliku za sticanje veština i iskustava u domenu inovacija i tehnologije i da svoja znanja primene. Pozivamo sve zainteresovane da posete RPD HUB i upoznaju se sa mogućnostima koje nudi za razvoj novih proizvoda i poslovnih rešenja.“ rekao je Miloš Milovančević, Direktor Centra za poslovnu i inovacionu podršku.

Otvaranju HUB-a, obilasku prostorija i kratkoj demonstraciji rada 3D štampača je prethodio sastanak sa gradonačelnikom Vranja u Gradskoj upravi, gde je istaknuta ključna uloga ovakvih centara u podsticanju lokalne ekonomije i stimulisanju inovacija. Gradonačelnik Vranja dr spec. Slobodan Milenković je tom prilikom izrazio zahvalnost USAID-u na podršci i istakao: „Nadam se da će RPD hub privući pažnju kako Vranjanaca tako i građana Pčinjskog okruga i regiona koji žele da se obuče za razvoj proizvoda i time nauče nešto novo što će im značiti u poslovanju. Ovim projektom ne samo da jačamo tehnološki i inovativni kapacitet našeg grada, već i otvaramo nove mogućnosti za mlade, istraživače, ali i već ostvarene privrednike da kreiraju proizvode budućnosti.“

„Jednostavna rešenja su uvek najbolja i Projekat „Velika mala privreda“ i USAID intenzivno rade na pokretanju baš takvih aktivnosti koje nastaju iz realnih zahteva tržišta i povezuju nove tehnologije, akademiju i privredu. Svi će imati koristi, a posebno mladi ljudi kojima trebaju osnovni moderni alati da mogu da rade i da se razvijaju,“ istakao je Aleksandar Pavlović, direktor Projekta „Velika mala privreda“.  

Obuke nastavnog kadra Akademije su već počele, a razvijen je i novi kurikulum za akreditaciju koji će uključiti brz razvoj proizvoda u nastavu na fakultetu i omogućiti transfer ovog znanja na studente, navodi se u saopštenju.(kraj)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare