U Vranju gase preduzeća al niko ne ostaje bez posla

VRANJE

Skupština grada Vranja na poslednjoj sednici donela je odluku o likvidaciji javnih preduzeća „Direkcija za izgradnju i razvoj“ i „Skijalište Besna kobila“, kao i o reorganizaciji “Uprave banje”.

To je u skladu sa Zakonom o budžetskom finnsiranju po kome nijedno lokalno javno preduzeće ubuduće neće moći da se finansira iz gradske kase.
Stalna konferencija gradova i opština je svim lokalnim samoupravama ostavila rok do 1. decembra da donesu odluku o transformaciji ovih javnih preduzeća, što je u Vranju i učinjeno.

Najpre je formirano novo JKP „Parking servis“, čija je služba radila u okviru Direkcije izgradanju i razvoj. Osim uređenja i održavanja parking prostora ovo preduzeće je preuzelo i službu održavanja javne rasvete u gradu i selima, kaže dosadašnji direktor Direkcije, Saša Sentić.

„Formiranjem novog preduzeća počelo je gašenje Direkcije koja je imala 69 zaposlenih na neodređeno vreme. Oni su preuzeli deo radnika iz likvidirane firme“, navodi Sentić.

Deo poslova i radnika ovog preduzeća prešao je u nadležnost vranjskog „Vodovoda“. Reč je o gazdovanju putevima na teritoriji garda Vranja.

Jedan deo će ubuduće raditi u Gradskoj upravi shodno svojim kvalifikacija. Gradska uprava će, po toj odluci, povećati broj radnika, ali time neće biti probijena maksimalna kvota zaposlenih koja je Gradu dozvoljena.

Koliko je to radnika nismo uspeli da saznamo, s obzirom da se načelnik Gradske uprave, Dušan Aritonović, nije javljao na telefon, niti je odgovorio na naša pitanja koja smo poslali na e-mail.

Što se tiče „Skijališta Besna kobila“ poslove i radnike je preuzela Turistička organizacija Vranje, kaže dosadašnji direktor Dejan Manić. Ovo preduzeće u likvidaciji ima 21 zaposlenog i još uvek se radi sistematizacija koja bi trebalo da bude okončana do kraja nedelje. Tada će se znati sudbina radnika, mada su gradski oci rekli da niko ko je bio zaposen na neodređeno vreme neće ostati bez posla, već će doći do preraspodele.
Biće promenjen statut Turističke organizacije, kao što je to već urađeno sa statutom „Vodovoda“.

Kada je reč o „Upravi Banje“ predviđeno je da iz statusa javnog preduzeća kao direktnog budžetskog korisnika, pređe usamofinasirajuće preduzeće.

Ovakve odluke donete su u skladu sa procesom usklađivanja sa Zakonom o budžetskim sistemima, koji 1. januara stupa na snagu, po kojem više ne postoje indirektni budžetski korisnici, već će sva javna preduzeća morati da rade po tržišnim principima, naveli su naši sagovornici.
U ovim preduzećima ukupno je bilo zaposleno 114 radnika, čulo se na jednoj od konferencija za novinare koja je bila posvećena ovoj temi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare