U Vranju centralna svečanost povodom Međuarodnog dana medicinskih sestara i tehničara

VRANJE

Udruženje zdravstvenih radnika Pčinjskog okruga bilo je domaćin centralne republičke svečanosti zdravstvenim poslenicima iz cele Srbije. Prisustvovalo je 250 zdravstvenih radnika povodom 12. maja. Međuarodnog dana medicinskih sestara i tehničara

Brojne zvanice i kolege na Svečanoj akademiji u Domu vojske u Vranju pozdravio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, koji nije krio zadovoljstvo što je grad domaćin ovakvog skupa od nacionalnog značaja.

,,Lokalna samouprava nastoji da na sve moguće načine poveća broj lekara i medicinskog osoblja i tako omogući adekvatnu zdravstvenu zaštitu građanima. Osim toga trudimo se da poboljšamo i uslove rada zdravstvenim radnicima. Vrhunac tih napora  je otvaranje novog hirurškog bloka, ali nećemo tu stati. Ove godine u planu je zapošljavanje određenog broja medicinskih sestara i tehničara“, rekao je gradonačelnik.

„Biti medicinska sestra je jedinstven poziv. Traži ono najlepše u ljudskom biću – humanost i predanost. Zahteva još i podrazumeva profesionalnost, dobru organizovanost, posvećenost, znanje, empatiju, svest o odogovornosti koju nose briga i staranje za ljudski život. Medicinske sestre odnosno zdravstveni tehničari su važan deo medicinskog tima u kome mogu ravnopravno da učestvuju samo ako dobro znaju svoj posao. Zbog toga su unapređivali svoju struku, prihvatali nova znanja, išli u korak sa vremenom, a sve zarad lečenja i nege svojih pacijenata. Može se reći da su stubovi zdravstva svake države i čuvari zdravlja svake nacije; rečeno je na svečanoj akademiji u Vranju.

Nacionalna asocijacija udruženja zdravstvenih radnika Srbije dodelila je nagrade najboljima, srebrni i zlatni znak za izuzetan doprinos i aktivnost u profesionalnoj asocijaciji.

Međunarodni dan medicinskih sestara svake godine se obeležava 12. maja u znak sećanja na dan rođenja Florens Najtingejl, pobornice reformi zdravstvene nege i začetnice modernog sestrinstva. Najtingel je rođena u Firenci u Italiji, 1820. godine. Celog života se borila unapređenje svoje profesije i prava žena.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare