U Vranju boravio ambasador Turske

VRANJE

Visokog gosta, ambasadora Republike Turske u Srbiji Tanžu Bilgiča dočekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima.

U kraćem i prijateljskom razgovoru bilo je reči o kulturnoj i privrednoj saradnji, izjavili su novinarima nakon sastanka.

,,Veoma mi je drago što sam u Vranju, gradu u kome postoje kulturni objekti iz Osmanlijskog perioda. Želimo da vam pomognemo u njihovoj obnovi, kao i da u Vranje dovedemo turske investitore. Naši odnosi su dobri, a mi želimo da ih još više unapredimo kroz kulturnu i privrednu saradnju“, rekao je ambasador Bilgič.

Gradonačelnik Milenković je izjavio da su ambasadoru predstavili bogato kulturno nasleđe, kao što su Hamam, Pašin konak i Beli most, objekte iz turskog vramena. Ambasadora smo upoznali i sa namerom da rekonstruišemo Pribojčićevu kuću i Baba Zlatinu ulicu.

„Stručne ekipe Agencije „Tika“ iz Turske, čiji su predstavnici prisustvovali razgovoru doći će  u Vranje kako bi smo izvršili procenu i uradili kompletnu tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju objekata koji su od velikog značaja za grad“, rekao je Milenković.

On je gosta upoznao i sa prednostima koje Slobodna zona pruža potencijalnim investitorima uz napomenu da ovde posluje jedna građevinska firma iz Turske, koja se priključila humanitarnoj akciji za izgradnju škole u Mečkovcu.

U okviru boravka u Vranju ambasador Turske u Srbiji susreo se i sa pobednicama ovogodišnjeg takmičenja ,,Srbija u ritmu Evrope“, koje su u finalu izvele pesmu kojom je Turska 2009. godine osvojila prvo mesto na Eurosongu.

,,Pratio sam vaš nastup i mogu vam reći da sam bio oduševljen. Čestitam vam na ovom velikom uspehu i želim vam da nastavite vašu karijeru u umetničkom smislu. Nadam se da ćete uskoro biti u prilici da posetiti Tursku. Naše kulture su slične i to je vaše izvođenje turske pesme i pokazalo“, istakao je ambasador Bilgič.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare