U Vranju besplatno testiranje na HIV

VRANJE

Povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side u prostorijama Zavoda za javno zdravlje u Vranju, u sredu, je organizovano besplatno testiranje na antitela na HIV. Testiranje koje je anonimno, biće organizovano 30. novembra  i 1. decembra.

„Ovaj dan u svetu se obeležava 29 godina i na taj način se izražava solidarnost sa osobama obolelim od side i sa njihovim porodicama. Cilj je da se podigne svest o samom virusu, načinu prenošenja, o samoj bolesti. Radi se o pandemijskim razmerama bolesti. Mladima da se skrene pažnje šta može da donese neodgovorno zdravstveno ponašanje“, kaže Dragan Pešić, načelnik Centra za prevenciju u Vranju.

Osim što je anonimno, testiranje je i poverljvo i besplatno, jer se radi sa visoko pouzdanim i brzim testovima. Rezultati su poznati već nakon deset minuta.

U prostorijama Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju, u petak, 1. decembra, pod sloganom „Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš“, biće obeležen ovaj dan prezentacijom o prevenciji side, podelom edukativnog materijala i projekcijom filma „Dečko koji se stideo“.

Organizatori su Centar za prevenciju Zdravstvenog centra Vranje, Zavod za javno zdravlje, Crveni krst, Medicinska i Ekonomsko-trgovinska škola.

 Do sada je u svetu umrlo 37 miliona ljudi. Isto toliko živi sa virusom HIV.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare