U Vranju 116 pozitivnih

VRANJE

Poslednji podaci Zavoda za javno zdravlje u Vranju pokazuju da su od 234 odogovorena uzorka u Pčinjskom okrugu 143 pozitivna na korona virus. Najviše novozaraženih je iz Vranja 116, Surdulice devet,  Vladičinog Hana osam, Preševa sedam, Bosilegrada dve i iz Trgovišta jedna osoba.

Epidemiolozi kažu da je na području Pčinjskog okruga poslednje nedelje vanredna epidemiološka situacija. Skoro svakodnevno je 150 novoobolelih u okrugu, a uglavnom stotinak je na području grada Vranja.

U dve kovid bolnice u Vranju smešteno je 137 pacijenata. Kovid-19  potvrđen je kod 133, a sa bronhopneumonijom je 134 pacijenta. Trenutno su slobodna 23 bolnička kreveta.

Razmišlja se da se, ukoliko ne bude dovoljno kapaciteta u dve kovid bolnice u Vranju, otvari i treća na Infektivnom ili Grudnom odeljenju.

Epidemioozi kažu da se pod kontaktom ne podrazumeva osoba koja je bila na rastojanju od zaražene osobe od jedan i po metar, ukoliko je nosila zaštitnu masku i ako je provela svega nekoliko minuta u blizini osobe koja je pozitivna.

„Značajnim kontaktom se smatra osoba koja je boravila u istoj prostoriji sa obolelim od korone više od deset minuta kao i osoba koja nije nosila masku, a razgovarala je sa zaraženom osobom. U slučaju da su dve osobe bile u automobilu, uprkos maskama, takođe se smatra značajnim kontaktom“, ističu lekari.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare