U Vojnoj bolnici u Nišu obeležena je 91. godišnjica od smrti prvog upravnika ove ustanove

NIŠ

U Vojnoj bolnici u Nišu obeležena je 91. godišnjica od smrti prvog upravnika ove ustanove doktora Vladana Đorđevića . Tim povodom ispred spomenika doktoru Đorđeviću vence su položili predstavnici Vojne bolnice, Srpsko lekarskog društva i Crvenog krsta. Doktor Đorđević bio je osnivač Vojne bolnice ali i Crvenog krsta Srbije i Srpskog lekarskog društva.                        

Vojna bolnica u Nišu obeležava 91. godišnjicu od smrti njenog osnivača i prvog upravnika doktora Vladana Đorđevića. Ispred biste doktora Đorđevića vence su položili predstavnici Vojne bolnice, Srpsko lekarskog društva i Crvenog krsta.

                       

“Doktor Vladan Đorđević je naš osnivač i idejni tvorac na ovim prostorima ne samo naše Vojne bolnice već i današnjeg Univerzitetskog kliničkog centra a tada Okružne bolnice, podružnice Crvenog krsta u Nišu, podružnice Srpskog lekarskog društva u Nišu. Vladan je bio vizionar, čovek koji je obedinio i struku i diplomatiju i politiku  jer da nije tako ne bi se ni ove institucije formirale”, kazao je pukovnik dr Goran Milojković, pomoćnik upravnika Vojne bolnice Niš.

                          Ovu ustanovu doktor Đorđević je formirao 22.januara 1878.godine samo nekoliko dana posle oslobađanja Niša od Turaka.

Osim Vojne bolnice doktor Đorđević je bio i jedan od osnivača Srpskog lekarskog društva i Crvenog krsta Srbije. Preminuo je na današnji dan 1930.godine u sanatorijumu u Badenu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare