U Vojnoj bolnici obeležen Dan vojnih veterana

NIŠ

 

Polaganjem cveća i venaca na spomen obeležje posvećeno žrtvama obolelih u velikoj epidamiji pegavog tifusa i ranjenih boraca s početka Prvog svetskog rata  danas je Vojna bolnica obeležila  Dan vojnih veterana polaganjem venaca na

Vence su položili osim predstavnika Vojske Srbije , predstavnici organa lokalne samouprave, udruženja penzionera, delegacije udruženja koje neguju slobodarske tradicije Srbije, Rusko-srpskog humanitarnog centra i mnogobrojni poštovaoci ove ustanove.

“Dan vojnih veterana, jedan od najvećih vojnih praznika, predviđen je radi očuvanja kulture sećanja na vojne veterane i poginule saborce u cilju vrednovanja, i negovanja vojnih tradicija u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije”, rekao je danas prilikom polaganja cveća na Spomenik vojnim veteranima upravnik Vojne bolnice pukovnik dr Jovica Stanojković.

Na današnji dan 1912. godine, potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske sa jedne strane i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Oko 400.000 boraca Kraljevine Srbije dobilo je status ,,Stari ratnik”. Brigu o njihovom statusu preuzelo je Ministarstvo Vojno. Dodelom imanja u južnom delu Kraljevine Srbije država i Vlada iskazali su brigu o veteranima i odali priznanje za učešće u odbrani zemlje. Takav odnos prema borcima u mnogome je uticao na njihovu motivisanost učešća u ratovima koji su usledili.

“Prilika je da se poklonimo senima i odamo počast brojnim znanim i neznanim herojima, borcima, rodoljubima i humanistima koji su ispisali slavne stranice istorije ratovanja na ovim prostorima. Svojom hrabrošću, odvažnošću i pre svega humanošću doprineli su pobedama u brojnim oslobodilačkim ratovima, darujući nam najveće vrednosti današnjice: ljubav prema otadžbini i život u slobodi. Obaveza svih nas je da ne zaboravimo njihove žrtve i budemo njihovi dostojni naslednici. Budućim generacijama poželimo da nikad ne osete gorčinu ratovanja.”, rekao je upravnik Vojne bolnice pukovnik dr Jovica Stanojković.

Svim vojnim veteranima   čestitke povodom 4. decembra-Dana Vojnih veterana uputio je ministar odbrane Aleksandar Vulin. U čestitci se kaže :

“Nastavljajući tradiciju starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, na današnji dan proslavljamo jedan od najvećih vojnih praznika – Dan vojnih veterana, prisećajući se jedne od najvećih prekretnica u novijoj srpskoj istoriji-potpisivanja primirja u Prvom balkanskom ratu.

Određivanjem ovog vojnog praznika imamo duboku usađenu potrebu da spasimo od zaborava sve one koji su učinili dela za pamćenje kroz kulturu sećanja o postojanosti srpskog naroda u proteklim ratovima i za naš narod teškim vremenima.

Čestitam vam praznik, u nadi da ćemo poučeni vašim velikim delima u budućnosti dobijati nove bitke na polju ekonomije, diplomatije, nauke i kulture, u želji da se nikada ne ponove stradanja našeg naroda i vojske u borbenim dejstvima i uz obećanje da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, kao jedan od činilaca sistema odbrane, doprineti očuvanju mira kako u zemlji i regionu tako i šire”, stoji u telegramu.

Blizu ulaza u Vojnu bolnicu Niš nalazi se masivna kamena piramida sastavljena od velikog broja kamenih oblutaka. A na spomeniku natpis „ I ovde su pali za Otadžbinu“.

“To je spomenik svim rodoljubima ove zemlje koji su podlegli pegavom tifusu u Prvom svetskom ratu. Spomenik je podignut u maju 1915. godine, a prvi put osvećen juna 1915. godine. Ovaj jedinstveni spomenik lekari podigoše svojim pacijentima” podsetio je pukovnik Stanojković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare