U Vlasotincu otvorena kancelarija “Bezbedno dete”

VLASOTINCE

U Vlasotincu je otvorena kancelarija Fondacije „Tijana Jurić“ pod nazivom „Bezbedno dete“. Otvaranju je prisustvovao Igor Jurić, osnivač fondacije. Nakon otvaranja matične kancelarije u Subotici, otvorena je kancelarija u Novom Sadu a sada i u Vlasotincu. Ovde će je voditi profesorka Jelena Đokić, dugogodišnji aktivista fondacije i humanitarni radnik. Kancelarija „Bezbedno dete“ je smeštena u centru Vlasotinca, nalazi se u ulici „Stevana Sinđelića“ i od sada je na raspolaganju građanima juga Srbije.
Po rečima Jelene Đokić, cilj kancelarije da svako dete bude bezbedno, pogotovo ovde na jugu Srbije i da Vlasotince bude kolevka podrške i zaštite dece koja se često za pomoć obraćaju nepoznatim licima jer im je tako lakše da se otvore i govore o problemima koje imaju.

„Verujem da ćemo u radu imati podršku svih nadležnih institucija, škola, vrtića i lokalne samouprave, kao što je to bilo i do sada. Ja sam sa svojim timom učestvovala na mnogim tribinama i edukacijama, mnogo smo naučili od Igora Jurića sarađujući sa njegovom fondacijiom“, istakla je Jelena Đokić.

“I ako vam možda zvuči čudno, otvaranje kancelarije u Vlasotincu je logičan sled događaja. Vlasotince doživljavam kao svoj grad, ovde žive veoma dobri ljudi, uz čiju pomoć sam i ja postao bolji čovek. Drugo, i u ovom delu Srbije postoji potreba za podrškom ove vrste. Videli smo to iz brojnih kontakata sa ljudima čija su deca imala probleme. Činjenica je da moramo mnogo više da radimo kako bi smo izbegli sudbinu svih nas koji smo ostali bez dece” – rekao je Igor Jurić.

Govoreći o ciljevima rada kancelarije, Jurić je istakao da želi da Vlasotince bude centar bezbednosti dece, da bude mesto gde bezbednost dece nije ugrožena i u kome neće biti njihovog zlostavljanja.

“Uspećemo u tome kada dođemo do situacije da tokom cele godine ne bude zabeležen nijedan slučaj zlostavljanja dece” – poručio je Jurić.

Predsednik opštine Bratislav Petrović je pozdravio ideju da se kancelarija otvori u Vlasotincu.

“Moramo stalno da budemo „budni“, da pazimo našu decu, da im budemo podrška i da ih edukujemo kako da se na bezbedan način suoče sa izazovima savremenog sveta, posebno sa izazovima u oblasti savremenih tehnologija i komunikacija” – istakao je predsednik Bratislav Petrović.

Posebnu pažnju publike izazvalo je obraćanje pisca Vlade Arsića, koji se bavi socijalno odgovornim temama, piše o problemima narkomanije, prostitucije, trgovine ljudima, pedofiliji i sličnim temama. Nakon njegovih knjiga pisanih na ovu temu „Armagedon“i „Izgubljene u magli“, Vlada Arsić je predstavio svoje knjige u kojima se bave istorijskim i drugim temama.

“Pešačim Srbijom i silazim sa asfalta, boravim sa narodom i istražujem po arhivima, osluškujem legende i podsećam na zaboravljene istorijske događaje” – objasnio je Vlada Arsić svoj drugi deo spisateljskog opusa predstavljajući svoje knjige: “Brodolom”, “Kad zvona zaneme”, “Noć arhangela”, “Neviđena Srbija”, “Osinje gnezdo” i “14:14”.

Inače, Fondacija „Tijana Jurić“ je u proteklih šest godina od svog osnivanja nizom edukativnih aktivnosti i brojnim inicijativama deluje preventivno sa ciljem da se poboljša bezbednost dece i sačuva uspomena na tragično ugašen život Tijane Jurić. Prvi korak u toj teškoj borbi je bilo donošenje Tijaninog zakona 2015. godine po kome policija nakon prijave nestalog deteta odmah kreće u potragu.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare