Obeležen Međunarodni dan nestale dece

VLASOTINCE

Poslednje srede, 26. maja ove godine, u Vlasotincu je obeležen Međunarodni dan nestale dece. Ovaj dan je u Srbiji obeležen na dve lokacije, u Subotici i Vlasotincu, istim programom, u isto vreme i to zahvaljujući nedavnom otvaranju kancelarije “Bezbedno dete”, koju je ovde otvorila Fondacija “Tijana Jurić.

Program je počeo himnom nestale dece “Da se ne zaboravi”, koju su izvele Marta Stanković, Milena Krstić, Mila Mitić i Petra Dimanić. U ime lokalne samouprave prisutne je pozdrvio Aleksandar Jović, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje, omladinu i sport. On je ovom prilikom istakao značaj obeležavanja Dana nestale decu u Vlasotincu i da nije bilo dileme da će u tome najveći doprinos dati kancelarija “Bezbedno dete”.

“Suvišno je govoriti o tome koliki košmar u životu roditelja predstavlja nestanak deteta. Mislim da je važno za svaku zajednicu da prati informacije o nestanku dece jer tako svaki pojedinac može da doprinese njihovom pronalasku. Savremene komunikacije omogućavaju brzo i lako povezivanje što može biti od velike koristi prilikom traženja nestale dece. U tom smislu podržavam sistem uzbunjivanja javnosti koji treba da mobileše snage zajednice na pronalaženju nestalog deteta. Naravno, želja svih nas je da ne bude nestale dece, ali ako se to desi, važno je da imamo efikasan sistem za pronalaženje” – istakao je Aleksandar Jović.

On se zahvalio Jeleni Đokić na dugogodišnjem angažovanju i humanitarnom radu i svemu što čini da se položaj i bezbednost dece podigne na viši nivo. U ime Fondacije “Tijana Jurić” i kancelarije “Bezbedno dete” prisutne je pozdravila Jelena Đokić. Ona je govorila o potrebi podizanja svesti kod javnosti jer je problem nestanka dece nešto što može da se desi bilo kome, u bilo kojoj sredini.

“Prema zvaničnim podacima u Srbiji je prošle godine nestalo 1.407 dece, od kojih je pronađeno 1.204 deteta. To nije problem koji se dešava samo nekom drugom. Može da se dogodi svuda i na svakom mestu. Opasnost vreba sa svih strana i zbog toga svi mora da budemo zagledani u decu, u društvo, jedni u druge” – istakla je Jelena Đokić.

Publika je imala priliku da vidi dokumentarni zapis “Da se ne zaboravi”, Nebojše Ilića Ilketa o nestaloj deca, kako ne bi nikada bila zaboravljena nestala ili deca stradala u kandžama ubica, kriminalaca, predatora.

“Svi mora da budemo malo bolji, da se svako od nas malčice popravi, da postanemo bolji ljudi i da ta zrna dobrote koju stvaramo u sebi ostavimo pokolenjima koja dolaze kako bi ona lakše osetila lepotu življenja, jednu bezbrižnost i toplinu koja je deci potrebna. Tako da kada se u nekom gradu rodi jedna Tijana, jedan Jovan ili Ognjen, to bude lepše vreme za njih, za njihovu budućnost. Mi smo ti koji mora sve to da menjamo, da budemo bolji zbog onih koji će doći” – poručila je Jelena Đokić.

Poetsko-muzički deo programa obuhvatio je stihove Vladislava Petkovića Disa “Možda spava”, koje je kazivala Mila Mitić, nastup violinistkinje Smiljane Milenković, učenici Muzičke škole “Stanislav Binički” i pesmu “Što te nema” koju su izvele Marta, Milena, Mila i Petra.

Program je završen stihovima Đorđa Balaševića “Neki novi klinci”, uz uverenje da ćemo samo svi zajedno doprineti da Vlasotince i okruženje tokom godina koje dolaze postanu bezbedno mesto za život dece i mladih.

Manifestacija je realizovana u saradnji sa Kulturnim centrom Vlasotince i bio je deo programa “Dani Vlasotinca”.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare