U Vlasotincu osnovano Srpsko filografsko društvo

VLASOTINCE

U Vlasotincu je održana Osnivačka skupština na kojoj je formirano Srpsko filografsko društvo.

Ovo je ujedno prva i jedina ovakva organizacija ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.

Sednici je prethodio sastanak osnivača sa Boškom Stančićem, zamenikom predsednika opštine.

Na sastanku je data puna podrška za dalji rad i precizirane su mogućnosti buduće saradnje. Podršku ovoj ideji su dali i načelnik Opštinske uprave Marjan Stanković kao i Zoran Stamenković, većnik za kulturu.

Na Osnivačkoj skupštini je izabrano rukovodstvo Društva, donešen osnivački akt i usvojen Statut.

Za predsednika je izabran Jovan Stanković, inicijator ovog događaja i najveći kolekcionar autograma u Srbiji i jedan od većih kolekcionara na Balkanu. Jovan je, inače, član Svetskog društva filografa koje okuplja tridesetoro najvećih kolekcionara iz celog sveta. Za potpredsednika je izabran Dragan Vidosavljević, a treći osnivač je Aleksandar Živković. Obojica se bave kolekcionarstvom dugi niz godina.

Ovaj događaj je uveličao i gost iz Severne Makedonije, Filip Etmišovski, koji važi za najvećeg kolekcionara autograma u njegovoj zemlji i na Balkanu. Nakon završetka sednice, goste smo poveli u turističko razgledanje grada. Prvo su posetili “Giginu kuću” u kojoj je smešteno zavičajno odeljenje Narodne biblioteke. Dobrodošlicu im je poželeo direktor Srba Takić.

U razgovoru je bilo reči o istorijatu građevine, kao i o fondu i aktivnostima biblioteke.

Nakon toga je posećen Spomenik oslobodiocima, a zatim i muzej. Obilazak muzeja je vodio direktor Kulturnog centra Boban Dimitrijević.

U muzeju je bilo prilike da se čuju mnoge zanimljive istorijske činjenice o Vlasotincu i Vlasotinčanima. Obilazak je završen posetom crkvi i obilaskom “Starog groblja – upoznaje nas sa održavanjem Osnivačke skupštine  Srpskog filografskog društva, novoustoličeni predsednik Vlasotinčanin, Jovan Stanković, koji posebno ističe  da su svi učesnici, domaćini i gosti iz  Bitolja, puni utisaka, i da je jučerašnji dan početak kolekcionarske, kulturne i  prekogranične saradnje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare